h i r d e t é s

Roszatom - nukleáris örökség és jövőtudatosság

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Roszatom - nukleáris örökség és jövőtudatosság

2021. április 27. - 15:07

 

A TVEL koordinálja a jövőben a nukleáris örökség kezelését a FÁK-ban 

A kép illusztráció! - Forrás: Nuclear Engineering International

A szovjet utódállamokat tömörítő Független Államok Közösségének szakbizottsága javasolta, hogy az orosz Roszatom nukleáris üzemanyagokat gyártó vállalata, a TVEL Rt. legyen a tagországokban a kiégett nukleáris üzemanyaggal és a radioaktív hulladékok kezelésével, valamint az érintett nukleáris létesítmények leszerelésével kapcsolatos feladatokkal megbízott szervezet. A vonatkozó tervezetet jóváhagyásra benyújtották a FÁK Gazdasági Tanácsának 2021. júniusi ülésére.

A Roszatom 2019-ben döntött úgy, hogy a TVEL Rt. integrálja az orosz nukleáris létesítmények leszerelésével kapcsolatos feladatok elvégzését, továbbá rábízta a TVEL-re a leállított atomerőművi blokkokon elvégzendő munkákat, így a primerköri leszerelési munkálatokat, valamint a radioaktív hulladékok kezelését. Ezt követően a Roszatom tavaly jóváhagyta a nukleáris létesítmények leszerelésére vonatkozó stratégiát.

"Az első generációs nukleáris létesítmények leszerelése, a kiégett nukleáris üzemanyag kezelése és a radioaktivitással kapcsolatos biztonsági kérdések stratégiai szempontból fontos feladatot jelentenek az atomenergetikai ipar számára az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak megfelelően. A Roszatom vállalatai jelentős tapasztalatot halmoztak fel a nukleáris örökség felszámolását célzó komplex, csúcstechnológiás projektekben. A TVEL Rt. iparági integrátorként erősíti azokat a kompetenciákat, amelyek a nukleáris létesítmények leszerelésétől a terület eredeti állapotának visszaállításáig terjednek. A FÁK lehetővé teszi számunkra, hogy ezeket a tapasztalatokat megosszuk a nemzetközösség szakembereivel, közös megközelítést alakítsunk ki és intenzívebbé tegyük együttműködésünket a nukleáris- és a sugárzásbiztonság szavatolása érdekében a FÁK területén. Ennek köszönhetően lehetőség nyílik arra, hogy közvetlenül hozzánk forduljanak a FÁK-tagok szakterületeinek érintett szervezetei" – közölte Natalja Nyikipelova, a TVEL Rt. elnöke.

A TVEL rendelkezik a nukleáris létesítmények leszerelésével foglalkozó kompetenciaközpontokkal, ideértve a háttér technológiák fejlesztését, a mérnöki feladatok elvégzését és a projektek megvalósítását. A TVEL aktívan dolgozik az iparágon belüli kapcsolatok kiépítésén, és teljes körű szolgáltatást nyújt a leszerelési projektek kidolgozásától a szerkezetek elbontásán át a leszerelés utáni teljes terület-helyreállításig.

A 2008 és 2015 közötti időszakra kiterjedő első nukleárislétesítmény-leszerelési célprogram részeként a TVEL vállalatai 7 helyszínen 37 projektet hajtottak végre: 57 létesítményt állítottak le, és további 13 létesítményt készítettek elő a leszerelésre. Ennek részeként 2010-ben Krasznojarszk egyik nukleáris létesítménye "zöldmezős" státuszt ért el. Egy másik jól ismert példa a Tomszki régióban lévő szeverszki Szibériai Vegyi Kombinát telephelyén egy grafitmoderátoros reaktor leszerelése.

Oroszország jelenleg a 2016-2020-ig, valamint 2030-ig terjedő nukleáris létesítmény-leszerelési célprogramját hajtja végre.


 

Kommentek

h i r d e t é s