h i r d e t é s

Rövidesen eldől, szavazhatunk-e a vasárnapi zárva tartásról

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Rövidesen eldől, szavazhatunk-e a vasárnapi zárva tartásról

2016. február 08. - 12:48
0 komment

Magyarország - Napokon belül dönt a Kúria abban a népszavazási kezdeményezésben, amelyet a boltok vasárnapi zárva tartásával kapcsolatban fogalmazott meg tavaly egy magánszemély, aki a benyújtásnál kevesebb mint egy perccel előzte meg a szocialistákat.

Fotó: MTI-Mohai Balázs

A Nemzeti Választási Bizottság novemberben hozott többségi döntést, mi szerint lehet referendumot tartani Simonné Gercsényi Gabriella, tordasi vállalkozó október 20-án benyújtott kérdésében: "Egyetért-e Ön azzal, hogy a kiskereskedelmi üzletek vasárnap zárva tarthassanak?" - írja a Blikk.


A vasárnapi zárvatartás megosztotta az embereket, többségük azonban nem ért egyet a hétvégi villanyoltással / Fotó: Isza Ferenc

A kérdés egyértelműségéről még tavaly komoly vita bontakozott ki azután, hogy a választási bizottság jóváhagyta. A döntést azonban megtámadták, így a Kúriának kell véleményt mondania arról, hogy lehet-e referendum, amelyre nem több, mint 90 napja van a testületnek. Ez az idő rövidesen lejár - írja a Magyar Nemzet.

Ha a bíróság továbbengedi a folyamatot, akkor négy hónapig tartó aláírásgyűjtésveszi kezdetét, és más kérdést már nem lehet benyújtani a témában. Ellenkező esetben megnyílik az út egy új kezdeményezés előtt.


A legtöbben vasárnap tudnák megoldani kényelmesen a bevásárlást a munkaidejük miatt / Fotó: Isza Ferenc

A szocialisták már kétszer lemaradtak a kezdeményezésük benyújtásáról, az MSZP-nek a magánszemélyekkel gyűlt meg igazán a baja. Simonné Gercsényi Gabriella előtt Wodicska Zoltán előzte meg az MSZP-s Harangozó Tamást. Akkor derült ki, miért van nagy jelentősége a határozat időpontjának: egy kérdés védettsége abban a pillanatban szűnik meg, amikor a Kúria közzéteszi döntését a honlapján.

Korábban Szepessy Zsolt, az Összefogás Párt elnöke, illetve a Munkáspárt vezetője is adott be kérdést.

 

bulvarhetes.hu / blikk.hu


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s