h i r d e t é s

Sajtószabadságot!

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Sajtószabadságot!

2019. március 12. - 14:11

 

Az biztos, hogy a magyarországi sajtószabadságot senki nem fogja megteremteni helyettünk. Mint ahogy 1848. március 15-én a márciusi ifjak sem a külső segítségre vártak, hanem kezükbe vették az ország sorsát, nekünk is ugyanezt kell tennünk – írja Urbán Ágnes médiakutató a Nyomtass te is! felkérésére készült cikkében.

Magyarországon évek óta beszélünk a sajtószabadság helyzetének romlásáról, de soha nem volt olyan nyilvánvaló, mindannyiunk számára átélhető ez a probléma, mint napjainkban. Ha kinyitjuk az újságot, bekapcsoljuk a rádiót vagy a tévét, lényegében ugyanazokat a híreket látjuk, ráadásul ezek a valóságnak csak egy nagyon szűk szeletét mutatják be. Ma már kifejezetten keresni kell azokat a hírforrásokat, amelyek nem a kormányzati álláspontot mutatják be, hanem attól függetlenül készültek, adott esetben kritikusak a hivatalos kormánykommunikációval. Míg néhány évvel ezelőtt teljesen megszokott volt, hogy egy átlagember különböző megvilágításban találkozott a hírekkel, ma már szinte mindenhol ugyanazt halljuk. A megyei lapok, a helyi rádiók vagy éppen a közszolgálati média hírszerkesztése mintha egy kaptafára készülne: ugyanazt látjuk, halljuk nap mint nap.

Mit tehet ilyen esetben a hírfogyasztó? Nagyon tudatosnak kell lenni, hogy az ember az RTL Klub vagy a Népszava híreit is keresse, így többféle nézőponttal is találkozhat. Szerencsések számára elérhető a Klubrádió vagy a Nyomtass te is! kiadvány, ami esélyt ad a kormányzattól eltérő nézőpontok megismerésére. Vannak még független hetilapok is, és persze akinek van internet-hozzáférése, több híroldalon is értesülhet a történésekről. Ennek köszönhetően tudhatjuk, hogy éppen mi zajlik körülöttünk: egész Európában csökken a menekültek száma, de ettől függetlenül megoldási tervek készülnek a válságok későbbi elkerülésére (nemzetközi szinten egyébként gyakran a magyar kormány vétózza meg ezeket a terveket). Komoly gondolkodás folyik az EU jövőjéről, hogy továbbra is biztonságos, gazdaságilag fejlődő, szolidáris Európában élhessünk.

Az biztos, hogy a magyarországi sajtószabadságot senki nem fogja megteremteni helyettünk. Nemzetközi intézmények felhívják ugyan a figyelmet az itteni problémákra, de nem avatkozhatnak be, hiszen szuverén ország vagyunk. Hiába mondja a kormányzati kommunikáció, hogy támadják Magyarországot, ez bizony nem igaz. Mint ahogy 1848. március 15-én a márciusi ifjak sem a külső segítségre vártak, hanem kezükbe vették az ország sorsát, nekünk is ugyanezt kell tennünk. Tájékozódjunk sokszínűen, ha tehetjük, vásároljunk független lapokat (akár többen is összedobhatják egy lap árát, és körbeadhatják egymás között), beszélgessünk másokkal arról, hogy mi történik a világban. Ez az első, de mindenképpen szükséges lépés, amit megtehetünk a szabad magyar sajtóért.

Urbán Ágnes egyetemi docens
Budapesti Corvinus Egyetem

Forrás: nyomtassteis.hu


 

h i r d e t é s