h i r d e t é s

Sanders felfüggesztette kampányát az elnökjelöltségért

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Sanders felfüggesztette kampányát az elnökjelöltségért

2020. április 09. - 13:40

 

Felfüggesztette a Demokrata Párt elnökjelöltségéért folytatott kampányát Bernie Sanders. 

Az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltségére pályázó Bernie Sanders vermonti független szenátor (balra) és Joe Biden volt alelnök a dél-karolinai előválasztást megelőző televíziós vitán, Charlestonban 2020. február 25-én Fotó: MTI/EPA/magyarhang.org Fotó: Jim Lo Scalzo

Döntését a vermonti szenátor szerdán jelentette be a kampánya munkatársai számára tartott telekonferencián.

A tájékoztató után a kampánycsapat közleményben tudatta, hogy a 78 éves szenátor felfüggeszti az elnökjelöltségért folytatott küzdelmet.        

Bár a közlemény a "felfüggesztés" kifejezést használta, és nem azt írta, hogy a szenátor kiszáll a küzdelemből, de elemzők szerint egyértelmű, hogy a párt elnökjelölt-állító konvencióján augusztusban Joe Biden, az Obama-kormányzat egykori alelnöke lesz a Demokrata Párt elnökjelöltje, s ezzel Donald Trump amerikai elnök vetélytársa a novemberi elnökválasztáson.    

A magát demokratikus szocialistának mondó Sanders a közlemény kiadása után nem sokkal videóüzenetben fordult híveihez.

A győzelemhez vezető út láthatóan lehetetlen

- mondta a szenátor.

Majd leszögezte: "arra a megállapításra jutottam, hogy a demokrata elnökjelöltségért folytatott harc nem lesz sikeres. Ezért ma bejelentem kampányom felfüggesztését". Ugyanakkor úgy vélekedett, hogy

mozgalmunk megnyerte az ideológiai csatát.

Utalva a minimálbér emelésének és az egészségbiztosítás reformjának ügyére - amely kampányának fő témái közé tartozott - Sanders azt állította:

ennek az országnak a jövője a mi elképzeléseinken nyugszik.    

A szenátor "nehéz" és "fájdalmas" döntésről beszélt.

Dicsérte vetélytársát, Joe Bident, és azt ígérte, hogy mellette áll Donald Trump legyőzése érdekében.    

Joe Biden közleményben reagált Bernie Sanders döntésére. Dicsérte a vermonti politikust, mert szerinte ráirányította a közvélemény figyelmét a társadalmi egyenlőtlenségekre és igazságtalanságokra.

Sanders szenátor és támogatói megváltoztatták a társadalmi párbeszédet Amerikában

 - írta közleményében Biden.    

Az egykori alelnök ígéretet tett arra, hogy figyel Sanders híveinek szavára, és egyúttal kampánya támogatására sürgette őket. "Szükség van rátok" - fogalmazott.    

Amerikai sajtójelentések szerint néhány szövetségese és híve megpróbálta Sanderst rábírni arra, hogy ne adja fel a küzdelmet. Érvelésük szerint a vermonti szenátor befolyásolhatta volna Biden álláspontját néhány kérdésben.

Ám a koronavírus-járvány miatt lényegében megszűntek a lehetőségek, amelyek révén Sanders - de Biden is - széles tömegekhez szólhatna. Nincsenek politikai rendezvények, kampánygyűlések, és mind Biden, mind Sanders lemondott arról, hogy közönség nélkül, üres tévéstúdióban rendezett vitán vegyen részt.      

Donald Trump a Twitteren reagált Sanders visszavonulására. "Ez pontosan úgy végződött, ahogyan a demokraták és a DNC akarta, úgy, ahogyan az a csalárd Hillary  fiaskójánál is történt. Bernie híveinek a Republikánus Párthoz kellene jönniük" - írta az amerikai elnök. A DNC, azaz a Demokrata Országos Bizottság a párt vezető szerve.

(MTI)

 


 

h i r d e t é s