fbpx Schmidt Mária nem mondott igazat Szájer Józsefről | CIVILHETES

h i r d e t é s

Schmidt Mária nem mondott igazat Szájer Józsefről

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Schmidt Mária nem mondott igazat Szájer Józsefről

2021. november 30. - 18:31

 

Pedig tavaly a Terror Háza Múzeum főigazgatója azt közölte, a szexpartiról menekülő Fidesz-alapító lemondott minden tagságáról, azonban a civil szervezetek nyilvántartása szerint Szájer József jelenleg is tagja a Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványnak (KKTTKK).

Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Szájer József vagy egy év elteltével sem mondott le kuratóriumi tagságáról a Schmidt Mária által vezetett közalapítvány kuratóriumában, vagy ha megtette, a Terror Háza múzeum főigazgatója nem intézkedett, hogy a lemondást jogszerűen bejelentse, mással pótolva a volt fideszes európai parlamenti képviselőt - írja a Magyar Narancs.

A lap a civil szervezetek nyilvántartására hivatkozva azt írta, Szájer József jelenleg is tagja a Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványnak. Ezen közhiteles tény pedig ellentmond azzal, amit a szervezet a Népszavával közölt, tavaly december 4-én, a botrány kirobbanása után, miszerint „Szájer József a közalapítványban betöltött kuratóriumi tisztségétől megvált. Döntését nem indokolta.

Keresték Schmidt Máriát is, hogy oldja fel az ellentmondást, de nem válaszolt a megkeresésre. A tagcserének nincs nyoma az alapítvány nyilvántartásában, sőt folyamatban lévő eljárás sincs bejegyezve, az adatokon legutóbb 2018-ban hajtottak végre módosítást. 

A törvény az alapítványoknál 60 napot engedélyez a változásbejegyzés bejelentéséhez. Így ha Szájer József tavaly december 4-én lemondott és erről Schmidt Máriáék nem küldtek semmiféle hivatalos értesítést a nyilvántartásba, akkor bírságot is kaphatnak, melynek összege 10 és 900 ezer forint lehet. Ugyanakkor az alapítványnak aligha kottyan meg, ha esetleg büntetést kell fizetnie, ugyanis 2020-ban 5 milliárd forint közpénzt kapott feladatai elvégzésére, ami másfél milliárddal kevesebb az előző évihez képest. 

Szájer József 2016-ban került be a kuratóriumba, képviselőségéről tavaly november 29-én mondott le, arra hivatkozva, hogy a napi politikában való részvétel egyre nagyobb lelki megterhelést jelent. Két nappal később elismerte, hogy részt vett azon az illegális, november 27-i szexpartin, melyről az ereszcsatornán távozott. Hátizsákjában egyébként kábítószereket is találtak - a politikus állította, nem tudott róla, és nem is fogyasztott. Később minden közéleti tisztségétől visszavonult. (nepszava.hu)


 

h i r d e t é s