h i r d e t é s

Semjén húzós csellel segíti az MNB-t

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Semjén húzós csellel segíti az MNB-t

2018. február 20. - 12:11

 

A jegybank formai hibái miatt megúszhatnák a bírságot a brókerügyek egyes elkövetői.- írja a nepszava.hu.

10. MÁÉRT. A Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) XVI. plenáris ülése. Forrás: nepszava.hu Fotó: Tóth Gergő

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) által elkövetett formai hibák miatt megúszhatnák a bírságot a brókerügyek egyes elkövetői, ezért Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a minap törvénymódosítást terjesztett a Parlament elé. 

A visszamenőleges törvénykezés veszélyével fenyegető jogszabályról kedden dönt a T. Ház,

írja az Index. A cikk szerint miután az MNB elvétette a lövést, Semjén kiszélesíti a kaput.

Törvénymódosítással akarja elérni a hogy az MNB, hogy formai hibák miatt mentesüljenek a bírságok alól a 2015-ben kirobbant brókerügyek egyes szereplői. Az MNB a legmagasabb, 20-20 millió forintnyi személyi bírságot rótt ki a Hungária Értékpapír Zrt. „f.a.” egyes korábbi igazgatósági tagjaira. Jogászaik azért támadták meg a határozatokat, mert azokat a hatósági jogkörök gyakorlásával megbízott Pénzügyi Stabilitási Tanács (PST) helyett Windisch László MNB alelnök jegyezte.

Az MNB álláspontja szerint erre lehetőséget adtak a jogszabályok, viszont a bíróság, majd végül a Kúria is hatályon kívül helyezte a döntések egy részét, új eljárásra kötelezve a jegybankot, ezzel azonban kifutottak volna a három éves határozathozatali időből.

Ekkor érkezett Semjén Zsolt (KDNP), aki egy törvény-módosítással kiterjesztené az MNB jogosultságát, hogy belenyúljon a saját határozataiba, így maradna ideje Windisch döntéseit a PST döntéseivé alakítani. Szakértők szerint ez visszamenőleges törvénykezés lenne, ami még akkor is aggályos, ha a sokakat megkárosító brókerügyekben az igazságérzet minden bírságot jogosnak érez.

A brókervádlottak ellen a büntetőeljárások folyamatban vannak, a formai hibák miatt csak a bírság alól mentesülhetnek - hacsak a Parlament nem húz lép egy véleményeset.

nepszava.hu

 


 

h i r d e t é s