h i r d e t é s


Senki nem hitt benne, de bejöhet Orbánék terve

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Senki nem hitt benne, de bejöhet Orbánék terve

2017. november 24. - 06:05

 

A kormányzat bízik abban, hogy teljesül idén a 4,1 százalékos gazdasági növekedés, értesült az Mfor.

De egyelőre még csak abban biztosak, hogy a 3,8 százalékot el fogja érni a GDP. Ez már közelebb áll az elemzők várakozásaihoz.

A 4,1 százalékos terv a legbátrabbak közé tartozott idén, még a Magyar Nemzeti Bank sem jelzett ekkora ütemet erre az évre (a jegybank 3,6 százalékot vár 2017-re), emlékeztet a portál. Az év első három negyedében szezonálisan és naptárhatással kiigazítva 3,8 százalékos GDP-növekedés jött össze éves alapon. Vagyis az utolsó három hónapban 5 százalék körüli növekedésre lenne szükség a kormányzati tervek teljesítéséhez. És ez úgy tűnik összejöhet.

Ha sikerült, akkor pedig a költségvetés kiadásain is lehet kicsit lazítani. Megbízható kormányzati forrásuk szerint jelenleg annyira jól áll a büdzsé, hogy az már szinte gondot okoz: a bevételek szépen jönnek, a kiadások nem szaladtak el, ezért várhatóan év végi költekezésbe kezd a kormány. Ez nem lenne újszerű, az előző években is volt példa hasonlóra.

A nagy örömködés mellett azért ezt se felejtsük el:

Utolsó előtti Magyarország a régiós növekedési ranglistán

A GDP a vizsgált országokban 2002-től 2008-ig növekedett, majd a gazdasági világválság hatására 2009-re – Lengyelország kivételével – visszaesett. A válságból való kilábalás nagyon gyors volt Lengyelországban és Szlovákiában. Ezzel szemben az összes többi ország 2008-2012 között visszaesett vagy stagnált. Magyarországon ez a stagnálás már 2005 után megkezdődött (a költségvetés elszabadult hiányának kiigazítása miatt). 2008-tól a magyar kilábalási pálya erőteljesen hasonlít a román és a cseh pályához, de dinamikájában jóval gyengébb a románnál. A növekedési lemaradás nagy része 2005-2008 között keletkezett, de a rés azóta is növekszik, a relatív lecsúszás folytatódik. - írja a GKI kutatására hivatkozva a 24.hu

A „kétszer 8 év” növekedési szempontból egyik részében sem sikertörténet. Felzárkózás a régió országaihoz egyik nyolc évben sem sikerült.

24.huh i r d e t é s

betöltés..

;