h i r d e t é s

"Senki nincs a törvény felett!" – Több ezren tüntetnek a Kossuth téren

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

"Senki nincs a törvény felett!" – Több ezren tüntetnek a Kossuth téren

2020. február 23. - 16:20

 

A Kúria nem cseléd és nem szolga, hanem független igazságszolgáltatási fórum – hangsúlyozta Setét Jenő. Iványi Gábor kiemelte: a nemzeti konzultáció körülbelül másfél milliárd forintba kerül, ami 15-ször nagyobb összeg, mint amit a szegregált családoknak ki kellene fizetni.

Budapest, 2020. február 23. A Szabad bíróság! Szabad Gyöngyöspata! vonulós tüntetés résztvevői a Kúria épülete előtt 2020. február 23-án. A demonstrációt a Szabad Bíróság Szabad Gyöngyöspata, az Amnesty International Magyarország, a TASZ, az 1 Magyarország Kezdeményezés, a Szociális Csomagküldő Mozgalom (Szocsoma), az Idetartozunk Egyesület és a Főnix Mozgalom szervezte. - Fotó: MTI/MTI Fotószerkesztőség/Mohai Balázs

A kormány képviselőinek beavatkozása a gyöngyöspatai kártérítési ügybe törvénybe ütköző, a jogállami keretek és a bíróságok függetlenségének megsértése. Orbán Viktor miniszterelnök és Horváth László képviselő a politikai haszon reményében az embereket egymás ellen fordítja, uszító propagandát folytat – írták felhívásukban a „Szabad bíróság! Szabad Gyöngyöspata!” címmel meghirdetett tüntetés szervezői.

A megítélt, mintegy 100 millió forintnyi kártérítést egyébként nem kapták meg határidőre a szegregáltan oktatott roma diákok.

A témában indítani kívánt „nemzeti konzultáció” ellen a tüntetésen résztvevő szervezeteken felül, tiltakozott a napokban többek között több száz pszichológus, illetve a Magyar Szociológiai Társaság is.


Kaltenbach Jenő jogtudós, egyetemi oktató beszél a Szabad bíróság! Szabad Gyöngyöspata! tüntetésen a Kossuth téren 2020. február 23-án. A demonstrációt a Szabad Bíróság Szabad Gyöngyöspata, az Amnesty International Magyarország, a TASZ, az 1 Magyarország Kezdeményezés, a Szociális Csomagküldő Mozgalom (Szocsoma), az Idetartozunk Egyesület és a Főnix Mozgalom szervezte. - Fotó: MTI/Balazs Mohai

A szervezőkhöz (többek közt az Idetartozunk Egyesület, TASZ, a Helsinki Bizottság és az Autonómia Alapítvány) csatlakozott több, az üggyel szolidáris társadalmi szervezet is, például a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, az Oktatási Hálózat, a Város Mindenkié hajléktalan érdekvédő csoport.

Több politikus, köztük Szabó Tímea és Barabás Richárd (Párbeszéd), illetve Pikó András 8. kerületi polgármester is részt vett a demonstráción. A vonuló tömegben feltűntek antifasiszta szervezetek (Autonómia, Táncsics Mozgalom) is.

A többezres menet 1 óra után indult a Nyugati Pályaudvarnál található Puczi Béla-emléktáblától, amelyet néhány éve állítottak a magyar cigány hős emlékére.


A Szabad bíróság! Szabad Gyöngyöspata! vonulós tüntetés résztvevői a Kúria épülete előtt 2020. február 23-án. A demonstrációt a Szabad Bíróság Szabad Gyöngyöspata, az Amnesty International Magyarország, a TASZ, az 1 Magyarország Kezdeményezés, a Szociális Csomagküldő Mozgalom (Szocsoma), az Idetartozunk Egyesület és a Főnix Mozgalom szervezte. - Fotó: MTI/Mohai Balázs

A felvonulásra több megyéből, illetve természetesen Gyöngyöspatáról is érkeztek tüntetők, bár utóbbiak feljutását némileg megnehezítette, hogy több mint egy tucat busztársaság mondta le a megbízást, tovább nem részletezett okokra hivatkozva.Setét Jenő főszervező beszél a Szabad bíróság! Szabad Gyöngyöspata! tüntetésen a Kossuth téren 2020. február 23-án. A demonstrációt a Szabad Bíróság Szabad Gyöngyöspata, az Amnesty International Magyarország, a TASZ, az 1 Magyarország Kezdeményezés, a Szociális Csomagküldő Mozgalom (Szocsoma), az Idetartozunk Egyesület és a Főnix Mozgalom szervezte. - Fotó: MTI/Balazs Mohai

A Parlament előtt 4500 fő körülire tehető tömeg azt kezdte skandálni a színpadon fellépő rapperek nyomán, hogy „Ide tartozunk!”, majd egy perc néma főhajtással tisztelegtek a Tatárszentgyörgyön szélsőjobboldali terroristák által éppen ma 11 éve meggyilkolt Csorba Robikára és testvérére.

A Mérce élő adása itt nézhető.

A több ezres tömeg a Kúria érintésével vonult a Parlamenthez, a menet élén egy „Senki nincs a törvény felett” feliratú molinó volt.

A tiltakozók „Nem kell az elnyomás” és „Mi is magyarok vagyunk” feliratú táblákat tartanak a magasba, míg mások „Orbán szegrágáld magad” és „Ilyenkor hol keccsölsz, more?” kiírásokkal üzennek a miniszterelnöknek. (hirklikk.hu)


 

h i r d e t é s