h i r d e t é s

Sikeres volt a biztonsági teszt a Belorusz Atomerőműben

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Sikeres volt a biztonsági teszt a Belorusz Atomerőműben

2020. április 07. - 11:11

 

A Belorusz Atomerőmű átadás előtt álló 1. blokkja esetében sikerrel vizsgáztak a biztonságvédelmi rendszerek

Forrás: TASS/SCANPIX

Az ASZE Mérnöki Vállalat főtervezésével és fővállalkozó kivitelezésében megvalósuló Belorusz Atomerőmű 1-es blokkján a melegjáratás során sikerrel zárult az egyik kulcsfontosságú biztonsági teszt, amelynek során a biztonságvédelmi rendszereket vizsgálták. A teszt részeként imitálták a primerköri hűtőközegvesztést, illetve azt vizsgálták meg, hogy a villamos betáplálás teljes kiesése esetén is képes-e a blokk fedezni a saját áramszükségletét az erre hivatott dízelgenerátorral.

A próba során tesztelték, hogy az automatika jelzésére elindul-e a négy vészhelyzeti dízelgenerátor, illetve az a normál üzemi dízelgenerátor, amelyek a blokk indításához szükséges saját fogyasztókat látja el árammal. 

Ugyancsak vizsgálták, hogy a négycsatornás biztonsági rendszer berendezései képesek-e 12 órás folyamatos üzemben működni azt követően, hogy megkapták a blokkvezénylőből a primerköri hűtőközegvesztésre vonatkozó jelzést.

- A próbák első nekifutásra sikeresek voltak, és teljesültek a blokkindítási és beállítási programban foglalt kritériumok – közölte Vitalij Poljanyin, az ASZE Mérnöki Vállalat alelnöke, a Belorusz Atomerőmű projektigazgatója. Ezzel a tesztsorozattal lényegében lezárult a blokk melegjáratása, és már csak néhány olyan teszt van, amelynek során a primerköri hűtőközeg elvezetését vizsgálják – tette hozzá.

A Belorusz Atomerőműben a Paks II. Atomerőmű blokkjaihoz hasonló VVER-1200-as egységek fognak működni, amelyek együttes villamos teljesítménye 2400 MW. A Fehéroroszország észak-keleti részén fekvő Osztrovec városa közelében felépült, orosz technológiát használó atomerőmű 3+ generációs blokkjai teljes mértékben megfelelnek a Nemzetközi Atomenergia- ügynökség biztonsági követelményeinek és ajánlásainak.


 

Kommentek

h i r d e t é s