fbpx Simicska g*cizett, Orbán büntetett! | CIVILHETES

h i r d e t é s

Simicska g*cizett, Orbán büntetett!

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Simicska g*cizett, Orbán büntetett!

2016. február 04. - 14:09
0 komment

 

Budapest – Egy éve robbant ki Orbán Viktor (52) és kegyvesztetté vát régi harcostársa, Simicska Lajos (56) konfliktusa, amely komolyan felkavarta a hazai politika állóvizét, illetve a történtek nyomán egy azóta is zajló médiaháború kezdődött el.

Fotó: Gaál Zoltán, MTI - Máthé Zoltán

Az előzmények 2015 januárjáig vezetnek vissza: a miniszterelnök ugyanis ekkor közölte a Simicska–Fonyó-páros fennhatósága alatt álló jobboldali médiabirodalommal, hogy az állami reklámköltés a köztévében folytatódik - írja a Blikk.

Simicska erre elkezdett nem elfogult és nem csak kormánypárti híradót csináltatni és lapjaiban megjelentek kormánykritikus írások is.


Orbán Viktor azzal haragította először magára Simicskát, hogy közölte: az állami reklámköltések a köztévében folytatódik / Fotó: Isza Ferenc

Simicska elég rosszul viselte azt is, hogy a kormány az RTL-lel való békülés jegyében 5 százalékos, általános reklámadót helyezett kilátásba, ami minden médiacégnek plusz terhet jelent. Február elején váratlanul – lelkiismereti okokra hivatkozva – lemondott a médiabirodalmának teljes vezérkara, a Magyar Nemzet, a Lánchíd rádió és a Hír TV vezetősége.

Erre Simicska teljesen begurult:

"Bemegyek a szerkesztőségbe, és mindenkit kib***ok" "Kirúgok minden orbánistát, aztán kinevezem a helyükre az én embereimet, akiket nem lehet megfélemlíteni meg lefizetni", "Orbán egy g*ci!" – nyilatkozta az Indexnek a Magyar Nemzet szerkesztősége felé menet.


Simicska Lajos erőskezű vezetőként próbálta megtisztítani médiabirodalmát a még állományban lévő orbánistáktól / Fotó: Gaál Zoltán

A pillanat azóta G-napként vonult be a köztudatba, és innentől kezdve felgyorsultak az események. A felmondások és kirúgások tovább folytatódtak, a Simicska-cégekből kikerülő tévések és újságírók szinte kivétel nélkül mind a közmédiánál kötöttek ki, vagy az átalakulóban levő jobboldali médiapiac valamelyik új kiadványánál (Magyar Idők, 888.hu, Faktor.hu), és bár Simicska még februárban kiszállt a HírTV-ből, és üzletrészét átadta Fonyó Károlynak, ám azelvándorláson az sem segített.

Ezt követően az MTVA felmondott minden olyan műsorgyártói szerződést, amihez a Simicska tulajdonában levő produkciós cégnek, a Hung-Ister Zrt.-nek bármilyen köze volt, a Magyarország szeretlek!, a Maradj talpon!, illetve A Dal gyártására is új partnert felkérve.

Közben a Simicska tulajdonában levő KÖZGÉP-et az M4-es autópálya építése kapcsán kartellgyanú miatt vizsgálták, illetve az évről évre gigantikus profitot termelő építőipari vállalkozás több állami beruházástól is elesett.

Pedig miniszterelnök egykori kollégiumi szobatársának, majd pénzügyi tanácsadójának hatalmas érdemei voltak abban, hogy a Fidesz finanszírozni tudta az ellenzékben eltöltött éveit, valamint, hogy a párt körüli gazdasági érdekcsoportok harmonikusan működtek egymás mellett és egy erősen integrált hierarchia szerint funkcionáltak – írja ma a Figyelő című lap.

Egyesek úgy vélik, hogy Simicska már a kormányzásba is bele akart szólni egy idő után, valamint élesen kritikus hangot engedett meg magának a nyilvánosság előtt Orbánnal szemben, és ez súlyos ellentéteket szült közte, illetve a kormányfő között.

"Lajos beállt a Jobbik mögé , ma már mindenki úgy tekint rá, mint aki Vona szekerét tolja. A Jobbik egyre nagyobb terepet kap Simicska médiabirodalmában: a Hír TV élőben adta a pártelnök évértékelőjét, a Magyar Nemzetben is szóhoz engedik jutni" – nyilatkozták a kormányzati háttérszereplők a Figyelőnek.

 

blikk.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s