fbpx Sok bevételtől esik el Kecskemét is | CIVILHETES

h i r d e t é s

Sok bevételtől esik el Kecskemét is

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Sok bevételtől esik el Kecskemét is

2020. május 29. - 10:55

 

A kormány a válságkezelésre hivatkozva elvonta Kecskeméttől (is) a gépjárműadóból származó bevételt, aminek mértéke 2020-ban 415 millió forint. A járványhelyzet előtt 60-40 százalékban osztozott ezen az adónemem az állam és az önkormányzat.

2021-es költségvetés tervezetéből most kiderült, hogy erre a bevételi összegre jövőre sem számíthatnak a települések, mert a kormány az egész összeget (87 milliárd) a 3000 milliárd forintos Egészségbiztosítási és Járvány Elleni Védekezési Alapba forgatja.

Elvonás és adónövelés jön 2021-ben

A gépjármű adó mellett az önkormányzatok egy részét érintő másik nagy tétel, hogy a kormány jelentősen megemelné az önkormányzati szolidaritási adó hozzájárulás mértékét a tehetősebb önkormányzatoknál. (Ezt az adót azok az önkormányzatok fizetik 2017 óta, amelyeknél viszonylag magas az egy lakosra jutó iparűzési adóerő.)

Kecskemét 2020-ban 1,4 milliárd forintot köteles befizetni a központi költségvetésbe szolidaritási hozzájárulás címén – olvasható a 2020. évre vonatkozó városi költségvetésben.

Az országos idei költségvetésben a kormány úgy számol, hogy a szolidaritási adó hozzájárulásból összesen 43 milliárd forint folyik be a központi kasszába, míg 2021-ben ez az összeg megemelkedik 160 milliárdra, vagyis magasabb adóval sújtják az egyes településeket, köztük Kecskemétet.

A Szövetség frakciója ellenzi a szolidaritási adó emelését

Kérdéssel fordultak a fideszes városvezetéshez és az ellenzéki Szövetség frakcióvezetéséhez, hogy mi a véleményük a gépjárműadó elvételéről, a szolidaritási adó megemeléséről. És hogyan pótolnák a kieső adóbevételeket és milyen javaslatokkal állnak elő a válság csökkentésére vonatkozóan?

Választ a polgármester sajtóosztályától két nap elteltével nem kapott a Kecsup.hu ezért csak a Szövetség a Hirös Városért frakciójának véleményét közölték.

A Lejer Zoltán – Király József – Bodrozsán Alexandra vezette Szövetség frakciójának számítása szerint 4,5 milliárd forint körül lehet a város bevételkiesése és többlet kiadása 2020-ban.

Az ellenzéki trió ezzel arra utalt, hogy a polgármester előzetes számítása szerint ez évben az önkormányzat várható bevételi kiesése és kiadási többlete mintegy 3,3 milliárd Ft lehet.

A Szövetség álláspontja, hogy ez az összeg legalább 1 milliárd Ft-tal több is lehet, tekintettel arra, hogy az önkormányzat saját erőből állja a járvány védekezésének költségeit, amit nem ellensúlyoznak a költség megtakarítások. A 2021. évi költségvetés tehát eleve hiánnyal indul, amit tovább növel a gépjárműadó elvonása és az iparűzési adó bevételek várható nagy csökkenése is.

A szolidaritási adót magát már eleve elleneztük, így annak emelését sem tudjuk elfogadni. Frakciónk semmilyen központi pénzelvonást nem tud elfogadni. Várjuk a polgármester javaslatait az ez évi hiányok ellensúlyozására és várjuk a jövő évi költségvetés tervezetet. Ehhez majd megtesszük a javaslatainkat – áll a Szövetség válaszában.

 


 

Kommentek

h i r d e t é s