h i r d e t é s

Sok esőre számíthatunk a jövő héten

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Sok esőre számíthatunk a jövő héten

2023. január 14. - 17:20

Vasárnap jön az első kiadós eső, aztán jövő héten egymást érik majd a mediterrán ciklonok. Csütörtöktől havazás is várható.

A jövő héten érkező mediterrán ciklonok kiadós csapadékot hoznak. Az Időkép legfrissebb előrejelzése szerint jövő vasárnapig nagyjából 20-80 milliméter csapadék hullhat le országosan, de lokálisan ettől nagyobb mennyiség sem kizárt.

Ez azt jelenti, hogy a sokéves januári csapadékátlag (33 milliméter) szinte mindenhol lehullhat, és sok helyen két, két és fél havi, lokálisan akár három havi csapadékmennyiség is összegyűlhet. A kiadós csapadék miatt nagy eséllyel növekedni fog a belvizes területek kiterjedését, emellett újabb árhullámok indulhatnak el folyóinkon is.

Az első mediterrán ciklon már vasárnap este megérkezik, ezt követően a jövő hét végéig szinte futószalagon jönnek majd délnyugat felől. Emiatt országszerte sok csapadékra kell készülni, melynek halmazállapota még kérdéses. Hazánk várhatóan ugyanis egy ütközőzónába kerül, vagyis térségünk lesz a választóvonala a dél, délnyugat felől érkező enyhe, nagy nedvességtartalmú és az észak, északnyugat felől érkező hideg, sarkvidéki eredetű légtömegeknek.

A hét elején még csak nyugaton, majd a hét közepétől, elsősorban csütörtöktől már egyre nagyobb területen válthat síkvidéken is havas esőbe, havazásba az eső, legkésőbb keleten.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint vasárnap hajnalban mínusz 2 – plusz 5, napközben 4-12 fok várható. Hétfőtől szerdától sokfelé várható csapadék, főként eső, de a magasabb helyeken havas eső, hó formájában, a hőmérséklet hajnalban 0-8, napközben 3-14 fok közé várható. (Telex)