h i r d e t é s

Sok napsütést tartogat a vasárnap

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Sok napsütést tartogat a vasárnap

2019. április 21. - 06:11

 

Marad a tavasziasan meleg idő, ismét egyre több napsütésre készülhetünk - írja az Időjárás.hu

Délelőtt a napsütést időnként felhősödés zavarja, de számottevő csapadékra nem számíthatunk. 

Délután a napsütés mellett változóan felhős időre van kilátás, északkeleten egy-egy zápor is előfordulhat. Mérsékelt lesz a nyugati szél. 16, 21 fokra melegszik a levegő.

Hétfőn délelőtt délen lesz több napsütés, északon többfelé befelhősödik az ég. Északon kisebb eső is lehet, máshol csapadék nem valószínű.  Délután többször megnövekszik a felhőzet, de hosszabb-rövidebb napos időszakok is előfordulnak. Északkeleten többfelé lehet zápor, máshol csak néhol alakul ki kisebb eső. Megélénkül a délkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 15, 20 fok között alakul.

Orvosmeteorológia

Vasárnap is markáns légköri hatásoktól menetes időre számíthatunk, azonban a fokozottan melegfrontérzékenyek körében kisebb fokú fáradtság léphet fel. A pollenhelyzet tovább romlik. - írja a meteoklinika.hu

Vasárnap is elkerülik a markáns frontok hazánk térségét, de amennyiben fokozottan érzékeny a melegfrontra, akkor napközben kissé fáradtabbnak, dekoncentráltabbnak érezheti magát – főként az északkeleti, északi országrészben. A panaszok csökkentése érdekében a szabad levegőn eltöltött idő szintén segíthet felfrissülnie, főként akkor, ha ezt aktív pihenéssel, például sétával tölti. A fokozódó fejfájás ismét kellemetlen perceket okozhat.

Az előző napokhoz hasonlóan reggel még viszonylag hűvös lesz, ezért most is tanácsos a réteges, jól variálható öltözet. A megfázásveszélyt immunrendszerének erősítésével is csökkentse: sok vitaminhoz hozzájuthat a zöld salátákból, retekből, spenótból.  A piacokon kapható, külföldi eper még kevés értékes ásványi anyagot tartalmaz, célszerűbb helyette a magyar árut előnyben részesítenie.

A jóidő hátulütője, hogy sajnos tovább romlik az allergiahelyzet. Már sokfelé virágzásnak indult a platán és a tölgy is, így amennyiben ezekre a növényekre érzékeny, akkor egyre erősödő tünetekre számítson. Orrfolyás, tüsszögés, illetve könnyezés és szemviszketés is jelentkezhet, legintenzívebben a kora délutáni órákban. Hazaérkezést követően ezért minél hamarabb cserélje le a ruháját, illetve mossa is gyakrabban – igaz ez az ágyneműre is, illetve ezeket ne szárítsa a szabad levegőn.

Az UV-sugárzás a déli órákban a naposabb tájakon megközelítheti az erős fokozatot, ha érzékenyebb bőrrel rendelkezik, akkor mindenképpen gondoskodjon már az UV-védelemről.

A közlekedés során csökken a koncentrálóképesség, megnyúlik a reflexidő, ezen kívül pedig helyenként, és főleg napkelte és napnyugta idején a napsütés is elvakíthatja. Vezessen lassabban és tartson nagyobb követési távolságot.  

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s