h i r d e t é s

Sok, vagy kevés magyar költözik külföldre?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Sok, vagy kevés magyar költözik külföldre?

2018. november 10. - 10:59

 

Az elmúlt években számtalan helyen és módon próbálták felmérni, hogy vajon mennyien vándoroltak el tartósan külföldre, munkavállalás, tanulmányok folytatása vagy tartós letelepedés miatt. Egyesek szerint a Központi Statisztikai Hivatal adatai még így is túl optimálisak a valósághoz képest, pedig a szám így is döbbenetes. Az utóbbi néhány évben ugyanis felfelé ívelt az országot elhagyók száma minden grafikonon és azok száma is jelentős, akik komolyan fontolgatják, hogy követik bajtársaikat.

Az adatok ugyan így is 2016-ból származnak és az azt megelőző 2014-es és 2012-es évi adatokra épülnek, mégis jól kirajzolódik egy ábra, ami a külföldre való tömeges vándorlást vetíti elő. Ha ez így folytatódik, akár már jövőre elérhetjük az 1 millió külföldön élő és dolgozó magyar állampolgár számot. A különböző statisztikai adatokat egybevetve és összefésülve ugyanis már két évvel ezelőtt is 600.000 magyar élhetett külföldön és legalább ennyien tervezik azt, hogy ők is külföldre költöznek.

A kivándorlást a népesség  8,5 százaléka tervezi!

Komoly gondot okozhat a hazai gazdaságnak és az országnak, hogy csak 2017-ben, több mint 25.000 ember vándorolt ki Magyarországról, bár ez valamivel kevesebb, a korábbi évben tapasztalt 29.400-hoz képest, még így is aggasztó. Noha a tavalyi adat 15 százalékkal alacsonyabb mint a 2016-os, az azt megelőző évben is közel 33.000 kivándorlót regisztráltak. Bár ezek az adatok meglehetősen bizonytalanok, mivel a KSH-nak nincsenek pontos információi az országot elhagyók számáról.

A 16-64 év közöttiek között végzett tanulmányból kiderül, hogy a magyarok közel 8,5%-ának van valamilyen kivándorlási terve vagyis összesen több mint fél millióan tervezik, hogy elköltöznek az országból. A megkérdezetteknek azonban csupán 4,2%-ka nyilatkozott úgy, hogy határozottan el akar menni. A költöztetés mellett tehát 254.000 ember döntene azonnal. A legtöbbjüket azonban még marasztalja a jelenlegi munkája, tanulmányai vagy barátai és rokonai.

Többségében fiatalok döntenek a kivándorlás mellett

A Központi Statisztikai Adatait korrigált felmérések alapján, a kivándorló magyarok 43 százaléka még a 30 éves kort sem töltötte be, és az összes kitelepülni vágyó magyar 72 százaléka 40 év alatti. A legnépszerűbb külföldi országok toplistáját pedig egyértelműen az Egyesült Királyság vezeti, amelyet Németország követ, majd a képzeletbeli dobogó harmadik fokára Ausztria kerül. Úgy tűnik azonban, hogy minden felmérés egyöntetűen azt bizonyítja, hogy a magyar lakosság Európán belül, az Európai Unió egyik tagállamában kívánja az életét folytatni, vagyis nem vágyunk más kontinensekre.

Szomorú tény, hogy Magyarország nem biztos, hogy kamatoztathatja lakosságának külföldön szerzett tapasztalatait és tudását, hiszen a kiköltözők jellemzően nem kívánnak hazatérni a későbbiekben sem, ráadásul a hazalátogatások száma is évenként 10-nél jóval kevesebb. A kint élők közel 15%-ka pedig egyszer sem látogat haza évente. A munkavállalók többsége azonban nem a magasabb bér miatt vágyódik el, hanem a jobb bánásmód, a tisztelet és a főnökökkel, valamint a munkatársakkal való jobb kapcsolat miatt. Az egyre jobb magyarországi megélhetés azonban remélhetőleg évről évre csökkenti fogja majd a kivándorolni vágyók számát.


 

h i r d e t é s