h i r d e t é s

Sokfelé lecsaphatnak a zivatarok, de a nap is előbújhat

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Sokfelé lecsaphatnak a zivatarok, de a nap is előbújhat

2020. május 26. - 06:15

 

Kedden a sok napsütést gomolyfelhők zavarják, amelyekből többfelé lehet záporeső, zivatar. - írja az idojaras.hu.

Illusztráció: pixabay.com

Erős lesz az északnyugati szél. 15, 20 fokra melegszik a levegő.

Orvosmeteorológia

Kedden a frontérzékenyeket nem terheli semmilyen fronthatás, azonban egyre változékonyabban alakul az idő, ez pedig okozhat kellemetlen tüneteket. - írja a meteoklinika.hu.

Az allergiások helyzete ismét romlik a korábban csapadékos tájakon is.

Amennyiben szívbetegséggel, illetve vérnyomásproblémákkal küzd, akkor a kialakuló légköri helyzet okozhat kellemetlen perceket.

Nem várható hőség, a magas páratartalom hatására azonban melegebbnek érezheti a levegőt, mint amilyen az valójában. A fizikai munka során hamarabb elfáradhat, légszomj, rosszullét is jelentkezhet. Az idősek, a keringési panaszokkal élők és a szívbetegek is pihenjenek sokat, különösen a legmelegebb déli órákban, a megerőltető tevékenységeket is inkább halasszák későbbre.

A helyenként élénk szél frissítőleg hathat, de ha fokozottan érzékeny, akkor enyhe fejfájást, nyugtalanságot tapasztalhat, a gyerekek is szétszórtabbak, figyelmetlenek lehetnek. Mindez a zivatarok által érintett tájakon is gyakori lehet, főként a vihar érkezése előtt válhat feszültté, ingerlékennyé. A zivatarok idején az asztmások állapota is romolhat, ők próbálják zárt térben átvészelni a mozgalmasabb órákat és erre az időre pihenjenek le.

A napos tájakon az UV-sugárzás maximuma eléri az erős, sőt, megközelíti a nagyon erős fokozatot, de a változékonyság miatt ingadozó lesz az értéke.

Az allergiásoknál a pázsitfű, illetve egyre inkább már a csalánfélék pollenjei is okozhatnak intenzív panaszokat. Az allergiások mérsékeljék a hús- és a tejtermék-fogyasztást, autózás közben pedig tartsák felhúzva az ablakokat! A zivatart követően 1 órával már sokkal tisztább a levegő, ilyenkor, vagy kora reggel és este érdemes inkább sétálniuk!

A közlekedés során eleinte a napsütés lehet zavaró, délután pedig záportól, zivatartól nedvessé váló útburkolat növelheti a balesetek bekövetkezésének kockázatát. A zivatarokban olykor erős vagy viharos széllökések ronthatják a menetstabilitást, a felhőszakadások területen pedig hirtelen drasztikusan lecsökkenhet a látótávolság.

VEZETŐ TÜNETETEK A MAI NAPON: VÉRNYOMÁS-INGADOZÁS, LÉGSZOMJ, FÁRADÉKONYSÁG, FEJFÁJÁS.

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s