h i r d e t é s

Sokfelé szétázhatunk, néhol jeget is hozhat a szerda

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Sokfelé szétázhatunk, néhol jeget is hozhat a szerda

2020. február 26. - 06:16

 

Szerdán délelőtt borult lesz az ég, országszerte számítani kell esőre, záporesőre. - írja az idojaras.hu.

A csapadékrendszerbe ágyazva zivatarok kialakulására is számítani kell. Délután folytatódik a felhős, csapadékos idő gyenge esővel, záporesővel, néhol zivatarokkal. Erős lesz az északnyugati szél. 7, 10 fokra melegszik a levegő.

MTI

Azt írták: szerdára virradó éjszaka északnyugat felől hidegfront érkezik, majd vonul át az országon, intenzív csapadékzónával. A front mentén a szerda hajnali óráktól előfordulhatnak zivatarok, nagyobb eséllyel az ország délnyugati felén.

A szél többnyire erős, zivatarok környezetében akár viharos is lehet. Jellemzően eső várható, de az intenzívebb gócokban jégdara (apró szemű jég) is hullhat. Intenzív csapadék idején a magasabban fekvő területeken (elsősorban a Mecsekben és a Bakonyban) esetleg havas eső, tapadó hó sem kizárt, megmaradó hóra azonban nem kell számítani.

Jelentős, az ország nagy részén 10-20 milliméternyi csapadékra van kilátás, de lokálisan akár ennél több is eshet. A csapadék súlypontja délutánra az ország délkeleti felére tevődik át, az esti órákra pedig elhagyja az országot.

Zivatarveszély miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére. Az előrejelzés szerint hajnalra 4 és 9 Celsius-fok közé hűl le a levegő. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 7 és 10 fok között valószínű, de délkeleten 11-13 fok is lehet.

Orvosmeteorológia

Markáns hidegfront – újabb megterhelő nap! Szerdán hidegfront érkezik térségünkbe. A frontérzékenyek panaszai erősödnek, megterhelő lesz a humánmeteorológiai helyzet.- írja a meteoklinika.hu.

Szerdán markáns hidegfront éri el hazánkat északnyugat felől, ebben a helyzetben az egészséges szervezetet is fokozott terhelés éri. A gyorsan mozgó hidegfront hatására országszerte jelentkezhetnek görcsös panaszok: amennyiben frontérzékeny, görcsös fejfájást, izom-és hasi görcsöt tapasztalhat. A keringési rendszer megbetegedéseivel küzdők állapota romolhat, vérnyomás-ingadozás és mellkasi fájdalom jelentkezhet. A Dunántúlon a megerősödő, időnként viharossá fokozódó szél fokozhatja a tüneteket, emellett ingerlékennyé és nyugtalanná válhat.

Fejfájásának enyhítése érdekében már a reggeli óráktól ajánlott sok folyadékot fogyasztani és kerülni a stresszes helyzeteket. A változékony időben fontos áttérni kímélő étrendre, kerülje a zsíros és fűszeres ételeket, helyezze előtérbe a szárnyas húsokat és a halból készült fogásokat. Fogyasszon minél több zöldséget és gyümölcsöt, ezzel immunrendszerét is tartósan megerősítheti.

A front előtt még marad a meleg, a délkeleten élők tapasztalhatnak legtovább melegfrontot jellemző tüneteket.

Az időjárás a nap legnagyobb részében nem kedvez a szabadtéri programoknak, az esős, szeles időben csökken a hő- és komfortérzet. Az esti órákra északnyugat felőle egyre inkább megszűnik a csapadék, északkeleten marad legtovább csapadékos az idő. Napközben zivatarok kialakulására is számítani kell.

A pollenszint alacsony vagy közepes, az éger és a mogyoró okozhat tüneteket. A légszennyezettség a szél és csapadék hatására tovább csökken.

A közlekedést erős és viharos oldalszél nehezítheti, nagymértékben csökkenhet a menetstabilitás. Az utakon türelmetlen és ingerlékeny sofőrök növelhetik a balesetveszélyt, és a csapadék hatására nedvessé váló útburkolat miatt jelentősen megnövekszik a féktáv, vezessen fokozott figyelemmel!

Vezető tünet a mai napon: görcsös panaszok. 

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s