h i r d e t é s

Sokkal veszélyesebb az e-cigi, mint gondolnánk

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Sokkal veszélyesebb az e-cigi, mint gondolnánk

2018. augusztus 14. - 17:15

 

Egy tanulmány szerint a vízgőzös pöfögés sejtszinten károsíthatja az immunrendszert - írja a bumm.sk.

Illusztráció: pixabay.com

Egy, a Birminghami Egyetemen végzett kutatás szerint az e-cigaretta gőze károsítja a tüdőben lévő immunsejteket és fokozza a gyulladás esélyét.

A kutatók ezért óvatosságra intenek azzal a széleskörben elterjedt vélekedéssel szemben, hogy az e-cigaretta teljesen biztonságos

— írja a BBC nyomán a 24.hu.

Az angol közegészségügyi szervezet álláspontja szerint mivel az e-cigaretta kevésbé káros, mint a hagyományos, így leszokóknak nem kell habozniuk, ha e-cigarettával akarják kiváltani a korábbi függőségüket. A korábbi kutatások az e-cigarettához használt folyadékok összetételére fókuszáltak, ráadásul még a felmelegítés, használat előtti állapotban. Az egyetemen nyolc nemdohányzó önkéntes tüdősejtjein vizsgálták az e-cigarettázás következményeit.

Tapasztalataik szerint az e-cigaretta belélegzett gőze gyulladást okoz és károsítja az alveoláris makrofágokat. Ezek a sejtek az immunrendszer részeként eltávolítják a tüdőbe kerülő port, baktériumokat és allergéneket.

A gőzpöfögés néhány következménye hasonló volt volt, mint a rendszeres dohányosok, illetve a krónikus tüdőbetegek esetében.

A kutatók arra figyelmeztetnek, hogy csak kis mintán, rövid ideig és csak laboratóriumi körülmények között végeztek vizsgálatot, de az eredmények fényében fontos lenne nagyobb kutatásokkal tisztázni az e-cigaretta az egészségre gyakorolt hatásait.

bumm.sk

 


 

h i r d e t é s