h i r d e t é s

Spiegel: Weber bekeményít a Fidesszel szemben

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Spiegel: Weber bekeményít a Fidesszel szemben

2019. június 05. - 08:57

 

A lap szerint már elérte, hogy a magyar párt ne pályázzon a Néppárt helyettes frakcióvezetői tisztségére.

 

Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltje - Fotó: MTI/ EPA/ Philipp Guelland / hirado.hu

A Spiegel értesülése szerint Weber bekeményít a Fidesszel szemben, mert mindenképpen szeretne az Európai Bizottság elnöke lenni. Ezért a hírek szerint már elérte, hogy a magyar párt ne pályázzon a Néppárt helyettes frakcióvezetői tisztségére. A magyar képviselők ugyan bent ülnek Strasbourgban a pártcsalád soraiban, de a mai posztdöntő ülés előtt nem jelezték, hogy bármelyikük pályázna, pedig elvileg jogukban állna. Annál is inkább, mert a választási eredmények alapján a legerősebb tagpártok közé tartozik. Azon kívül a felfüggesztés nem vonatkozik a képviselői csoportra. Így jelen voltak egy hete az alakuló tanácskozáson.

Hogy saját esélyeiket javítsák, úgy tudni, hogy a magyar politikusok azt mérlegelték: Szájer utódjaként egy nőt javasolnak az erősen férfi többségű testületbe. De Weber gondjai így sem enyhülnek, mivel a jelek szerint a Fidesz más, fontos pozíciókat igyekszik megnyerni a Parlamentben. Úgy hírlik, hogy a többi közt a befolyásos Külügyi Bizottságot szemelték ki. És itt megint csak kutyaszorítóba kerülnek az uniópártok, mert a funkciót jelenleg a korábbi alsó-szászországi miniszterelnök tölti be. Közben úgy tudni, hogy a magyar párt tagságáról jelentést készítő háromfős testület még nem találkozott Orbánnal, de kezdeményezte, hogy folytassanak megbeszélést Berlinben.

Az egész ügy azért kínos Weber számára, mert ő a szociáldemokratákkal, a zöldekkel és a liberálisokkal igyekszik többséget létrehozni, hogy ezzel is megtámogassa saját tervét, mármint hogy Juncker utódja legyen. Csakhogy a három lehetséges partner elutasít minden együttműködést a magyar kormánypárttal. Ugyanezt mondja Macron is.

Szelestey Lajos / nepszava.hu

Címkék: 

 

h i r d e t é s