h i r d e t é s

Sürgős élelmiszer ÁFA csökkentést javasolnak

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Sürgős élelmiszer ÁFA csökkentést javasolnak

2020. március 24. - 14:02

 

Az elhúzódó válság miatt emberi életek múlhatnak azon, ha az állam nem oldja fel az árszabályozásokat és nem csökkenti az élelmiszerek 27%-os ÁFA-ját! - írja közleményében az LA75 Párt.

Illusztráció: nepszava.hu

Pillanatnyilag a legégetőbb probléma, hogy emberek ezrei vesztették el a munkahelyüket, vállalkozások ezrei zártak be, a tartalékolni vágyók pedig túlkeresletet gerjesztettek az élelmiszerekre és a vírus elleni védekező eszközökre.

Ezt mérlegelve a LA75 Párt arra kéri a kormányt, hogy:

A belső kereslet kielégítésének céljából vizsgálják felül a 1996. évi LVII. törvény 21. paragrafusát biztosítva a szabad árképzést! Ez kimondja, hogy tilos az üzleti kapcsolatokban tisztességtelenül vételi vagy eladási árakat megállapítani, vagy más módon indokolatlan előnyt kikötni, ami lehetőséget az arra, hogy az állam beleavatkozzon a tiszta piaci folyamatokba ezzel előidézve azt, hogy túlkereslet esetén ne belföldön, hanem inkább külföldön értékesítsen a kereskedő - ami válság esetén itthon hiányt idézhet elő!

A szegények terhének enyhítése céljából pedig azonnali hatállyal csökkentsék az élelmiszerek 27%-os ÁFA-ját! Mindez - az árszabályozás és magas ÁFA - korlátozza a lehetőségét annak, hogy a gyártónak ne legyen elegendő profitja befektetni pont akkor, amikor nagyobb szükség volna a munkafolyamatok gyorsítására és a kínálat növelésére.


 

h i r d e t é s