h i r d e t é s

Szándékosan önthettek 1000 tonna olajat a tengerbe egy teherhajóról

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Szándékosan önthettek 1000 tonna olajat a tengerbe egy teherhajóról

2021. február 19. - 09:20

 

A helyi hatóságok gyanúja szerint szándékosan önthettek 1000 tonna olajat a tengerbe egy teherhajóról a Salamon-szigetek partjainál.

Forrás: AFP/Getty Images

Azzal vádolják a hatóságok a panamai zászló alatt működő teherhajó legénységét, hogy szándékosan öntöttek üzemanyagot a Temotu tartomány mellett található Graciosa-öbölbe – írja a The Guardian. Az MV Quebec elnevezésű teherhajó egyébként egy kínai cég számára szállított faárut a január végén történt eset idejében.

Clay Forau, Temotu tartomány vezetője úgy fogalmazott, hogy ezek a teherszállító hajók szándékosan szennyezték a vizeket a Salamon-szigetek partjainál. A The Guardiannek nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy a törvénysértések folyamatosak: "Nyilvánvaló, hogy ezek a hajók folyamatosan sértik a tengerszennyezésre vonatkozó törvényeinket, a különbség viszont az, hogy végre sikerült őket elkapni".


Forrás: SURFER Magazine

Forau elmondása szerint a tartományi kormány jelenleg két ilyen eseten dolgozik, melyek közül az egyik egy már hét éve elsüllyedt hajó, az MV Temax, amely elmondása szerint még a mai napig is szivárogtat magából olajat. Hozzátette: "a roncsot azonnal el kell távolítani, és a tulajdonosait felelősségre vonni".

Thierry Nervale, a Salamon-szigetek tengerfelügyeleti hatóságának vezetője elmondta, hogy nagyjából 1000 tonna olajról lehet szó, amelyet az MV Quebec-ről a tengerbe öntöttek, és a tulajdonosai ellen jogi eszközökkel fognak fellépni a helyi törvények szerint: "Számunkra ez teljesen tiszta helyzet: szándékosan szennyezik a tengereinket, ebben semmi véletlen nincs". (liner.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s