h i r d e t é s

Szárnyal a faktoring Magyarországon

Olvasási idő
kevesebb, mint
1 perc
Eddig olvastam

Szárnyal a faktoring Magyarországon

2017. március 08. - 08:39

 

Lendületben a faktoring Magyarországon: tavaly 31%-kal 1572 milliárd forintra emelkedett a faktorált forgalom.

Forrás: mno.hu

A Világgazdaság vette észre elsőként a Magyar Faktoring Szövetség honlapján a friss adatokat. Ezek alapján soha nem látott volument, 1572 milliárd forintos forgalmat produkált tavaly a faktoringpiac hazánkban, ami az előző évihez hasonló mértékű, 31%-os bővülést jelent. 

Látványosan megnőtt az elmúlt években a banki szereplők aránya. A korábban piacvezető MKB-t mára a harmadik helyre szorította az élre törő OTP és a második helyre került UniCredit. A negyedik a CIB, amelyet az Erste, a Raiffeisen, a BÁV-Faktor, a Takarék Faktorház, a MagNet és a Budapest Bank követ. Az 5 legnagyobb piaci szereplő részesedése ma már 88%, a 10 legnagyobbé pedig 98%.

A Magyar Faktoring Szövetség adatai szerint a forgalom 87%-a, 1370 milliárd forint jött belföldi faktoringból. A forgalom 55%-a volt visszkeresetes faktoring, 43%-át pedig nagyvállalati ügyfél vette igénybe. A faktoringszolgáltatásokat leginkább a kereskedelemben (555 milliárd), a szolgáltatásokban (218 milliárd) és az iparban (202 milliárd) működő cégek vették igénybe.

A forgalom növekedése mellett a bruttó faktorált állomány lényegében változatlan: a 2015 végihez hasonlóan 167 milliárd forinton állt, a nettó állomány viszont 140-ről 153 milliárd forintra emelkedett.

Az adatszolgáltatás nem teljes körű.

portfolio.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s