h i r d e t é s

Szárnyal Kurz pártja, visszaesett a szélsőjobb

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Szárnyal Kurz pártja, visszaesett a szélsőjobb

2019. május 26. - 18:20

 

FPÖ számára nagyon visszaütött a Strache-botrány. Közzétették a mai első előzetes eredményeket az európai parlamenti választásokról.

Sebastian Kurz - Fotó: MTI/EPA/Patrick Seeger

Amint az várható volt, a jobboldali radikális Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) számára nagyon visszaütött a Strache-videó.

Az exitpoll szerint a kormányzó Osztrák Néppárt (ÖVP) nyerte a legtöbbet a botrányos Strache-videót követő kormányválsággal.

Ugyanakkor az ellenzéki szociáldemokraták nem tudtak profitálni a botrányos felvételből, amelyből kiderült, hogy az Osztrák Szabadságpárt időközben lemondott elnöke teljes médiauralomra törekedett hazájában és 

pártja támogatása fejében busás állami megbízásokat ígért egy orosz oligarcha állítólagos unokahúgának.

Az előrejelzés szerint Sebastian Kurz pártja 34,5 százalékot szerzett, ami 7,5 százalékkal több, mint a 2014-es európai parlamenti választás alkalmával. Csalódást keltő a szociáldemokraták 23,5 százaléka, ez 0,6 százalékkal gyengébb az öt évvel ezelőtti eredménynél. Megállapítható, hogy az FPÖ száguld lefelé a lejtőn. Mindössze 17,5 százalék voksolt a pártra, ami 2,2 százalékkal kevesebb mint 2014-ben, de ennél is súlyosabb a csökkenés, ha a 2017 októberi parlamenti választást vesszük alapul. Akkor a párt 25,97 százalékot kapott. A Zöldekre az első előrejelzés szerint 13,5 százalék voksolt, ez egy százalékos csökkenés az öt évvel ezelőttihez képest. A liberális Neos mellé pedig 8,0 százalék tette az ikszet, ami megfelel a 2014-es eredménynek.

Ami a mandátumok megoszlását illeti, az

ÖVP hét képviselőt küldhet az Európai parlamentbe, az SPÖ ötöt, az FPÖ hármat, a Zöldek kettőt, a Neos pedig egyet.

Közzétették az első eredményeket Ciprusról is, ahol Ausztriához hasonlóan 17 órakor zárták az urnákat. Nem meglepő módon a jobbközép DISY nyert, a szavazatok 28-32 százalékával. A baloldali AKEL 26-30 százalékot szerzett. A szociáldemokrata DIKO-ra 13-15,5 százalék szavazott, a szintén szociáldemokrata EDEK 9-11 százalékot kapott. Az ultranacionalista ELAM-ra esett a voksok 7,5-9,5 százaléka.

Bár Romániában még nem ért véget az európai parlamenti választás, az előzetes eredmények kiszivárogtak az interneten.

Eszerint az ellenzéki jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) végzett az élen 29 százalékkal, megelőzve a kormányzó, 26 százalékot kapott szociáldemokratákat. A liberálisok végeztek az élen 21 százalékkal, hírek szerint rájuk voksoltak a legtöbben a fővárosban, Bukarestben. Az RMDSZ szerepléséről egyelőre nincs hír. (nepszava.hu)


 

h i r d e t é s