h i r d e t é s

Szavazás: egy oldalon a Jobbik és a Fidesz

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Szavazás: egy oldalon a Jobbik és a Fidesz

2017. december 13. - 12:26

 

Jogi szempontból értelmezhetetlen kormánypárti határozat született tegnap a Parlamentben az uniós kvótatervek és főként ismételten Soros György ellen. A Jobbik támogatta, az MSZP elutasította a szöveget, az LMP kivonult a szavazásról. - írja a nepszava.hu.

Orbán Viktor miniszterelnök (k) és Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes szavaz az Európai Parlament Soros-terv végrehajtásáról szóló határozatával szemben című határozati javaslatról az Országgyűlés plenáris ülésén 2017. december 12-én. Forrás: MTI/nepszava Fotó: Soós Lajos

A Parlament fideszes többsége elfogadta azt a határozatot, amiben a nagyobbik kormánypárt azzal vádolja meg az Európai Parlamentet (EP), hogy az a „Soros-tervet” hajtja végre. A gyorsított eljárásban született szöveg arra is felszólítja a magyar kormányt, hogy álljon ellen az EP és az „uniós bürokrácia” nyomásának.

Az ellenzékből az MSZP nem vett részt a szavazáson, az LMP pedig látványosan ki is vonult az ülésteremből. Molnár Zsolt, az MSZP vezérszónoka hangsúlyozta: mindenki tudja, hogy Soros-terv nincs, valójában a Fidesz csak el akarja terelni figyelmet az egészségügy gyalázatos állapotáról és a szétvert oktatásról.

Egyedül a Jobbik nyomott igent a Fidesz javaslatára, annak ellenére, hogy a kormánypárt cimboráinak busás hasznot hozó letelepedési kötvények eltörlését hiába próbálták beépíteni a szövegbe, javaslatukat már a bizottsági szakaszban félresöpörték a kormánypártok.

A Gulyás Gergely frakcióvezető, Balla György, Németh Szilárd, Hollik István és Répássy Róbert által jegyzett határozatban megjelennek a Soros-ellenes „nemzeti konzultációban” használt szövegpanelek és állítások, amelyeket Soros György maga is többször cáfolt korábban, mondván, hogy az Orbán-kormány kiforgatta, meghamisította állításait. Hasonló a helyzet az EP-ben november közepén elfogadott menekültügyi határozatával: a rapid módon elfogadott tegnapi Fidesz-határozat ügyekben tiltakozik, amelyek nem, vagy nem úgy szerepelnek az EP döntés szövegében. Így a fideszes többség elutasította, hogy

jogköröket adjanak át a bevándorlást támogató Soros szervezeteknek, annak érdekében, hogy részt vegyenek a bevándorlók behozatalában.

Ugyanakkor az EP határozatában nemhogy Soros-neve nem jelenik meg, az is a tagállamok döntése marad, hogy mely szervezetekre bíznák a menekültek ügyének az intézését. Ráadásul - mint azt brüsszeli forrásaink alapján megírtuk - a Fidesz ismét egy maga által kreált ellenféllel harcol: a hét második részében tartandó uniós csúcson a téma csak érintőlegesen kerül szóba, ráadásul a keleti tagállamok tiltakozása miatt szinte biztos, hogy a Bizottság sem fogadja el az EP menekültügyi javaslatát. Erre utal, hogy a nemrég nálunk járt Donald Tusk, az Európai Tanács (ET) elnöke is kijelentette:

a kvótamegoldás hatástalan és megosztó.

Erről pénteken Gulyás Gergely csak annyit mondott:

a tanács elnöke pillanatnyilag sajnos kisebbségi véleményt képvisel.

Lemondatnák Pócs Jánost

Petíció indult Pócs János fideszes képviselő lemondatásáért – adta hírül a Magyar Narancs. A több mint száz ismert közéleti értelmiségi – köztük Enyedi Ildikó filmrendező, Iványi Gábor lelkész, Majtényi László alkotmányjogász - által aláírt levél szerint Pócs „nyíltan antiszemita uszítást” követett el.

Mint ismeretes a napokban a fideszes képviselő kiposztolt egy Erdélyből származó fotót, amelyen a falusiak egy disznóvágás után a megperzselt malac mellett pózolnak, amelynek hátára az „ő volt a Soros” feliratot kaparták fel.

Ott már egy disznóval kevesebb van...Jó étvágyat!

 - fűzte hozzá a képhez Pócs. A képet átvette a Bloomberg, a New York Times és a Washington Post is. A

képviselő később azzal próbált védekezni, hogy ez nem Soros ellen szólt, csak egy szólásmondás volt.

rossz az, aki rosszra gondol

- mondta Pócs.

A Fidesz egyelőre elbagatellizálná az ügyet, így Orbán Viktor a napokban azzal tolta el magától a HírTV által feltett kérdést, hogy

A disznóvágás ügyei (sic!) nem tartozik a kormány hatáskörébe.

Ugyanakkor az ATV-nak Gulyás Gergely frakcióvezető megerősítette a hvg.hu információját, hogy a frakcióülésen „óvta” kollégáit a további „felelőtlen posztolástól”.

nepszava.hu


 

h i r d e t é s