h i r d e t é s

Százéves az esztergomi Vaskapu turistaház

Olvasási idő
kevesebb, mint
1 perc
Eddig olvastam

Százéves az esztergomi Vaskapu turistaház

2014. április 29. - 12:07
0 komment

 

A tulajdonos Pilisi Parkerdő Zrt. és az eredeti építő egyesület jogutódja, a Magyar Turista Egyesület Esztergomi Osztálya április 26-án ünnepélyes megemlékezést tartott abból az alkalomból, hogy 100 éves az Esztergom feletti vaskapun a turistaház - írja a Hírhatár Online.

A helyi építészeti örökségi védelem alatt álló épület közadakozásból 1914 áprilisa és júniusa között épült – társadalmi munkával. A tájba jól illeszkedő épület felső szintje eredetileg kilátótoronyként szolgált, és csak később alakították át szálláshelyé.

Esztergom városa anyagilag is segítette a turistaház megvalósítását. Kevesen tudják, de további két menedékház létesítését is segítette a város - 1930-31-ben a Gerecsében lévő Mogyorósbányán egy vendéglőhöz kapcsolódóan, majd 1933-ban a pilisi Fekete-hegyen. Előbbi már régen megszűnt, utóbbi éppen most áll felújítás alatt.

Ma a Vaskapu turistaházban étterem, szálláshely, pihenőszoba áll a turisták rendelkezésére, nagy külső - rendszerint virágokkal díszített - teraszáról gyönyörű kilátás nyílik Esztergomra és a környékre.

 

kemma.hu

{flike}

{jcomments on}


 

h i r d e t é s