h i r d e t é s

Székelyföldön új óvodát épített a magyar kormány

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Székelyföldön új óvodát épített a magyar kormány

2019. március 22. - 11:25

 

A Székelyföldi Kökösben (Chichis) csütörtök délután átadták az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank és a román Oktatási Minisztérium forrásaiból felépített, és a magyar kormány támogatásával üzembe helyezett új óvodát. 

Silviu Taras megbízott polgármester, Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, Fábián Veronika iskolaigazgató és Tamás Sándor, a Kovászna megyei tanács elnöke átvágja a nemzeti színű szalagot Erdélyben, a kökösi (Chichis) felújított óvoda avatásán 2019. március 21-én. Forrás: MTI/Veres Nándor

Az ünnepélyes avatón Potápi Árpád János, a magyar nemzetpolitikáért felelős államtitkár elmondta: a magyar kormány 150 új óvoda felépítését és 460 óvoda felújítását finanszírozza a Kárpát-medencében. Mint megjegyezte, szinte nem is telik el egy hét óvodaavatás nélkül. Ezt azért tartotta fontosnak, mert - mint fogalmazott - az intézmények fiatalok számára biztosítják a magyar jövőt.

Minden nehézség ellenére elmondhatjuk, hogy általában mi magyarok soha olyan jól nem éltünk, mint az elmúlt időszakban, és reméljük, hogy sem háború, sem természeti katasztrófa nem fogja megakadályozni a további fejlődésünket

- fogalmazott a politikus, aki szerint a magyar kormány 2010 óta a határon túli magyarokkal közösen fogalmazza meg a céljait. 

Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke köszöntésében elmondta: csak azok mellé lehet odaállni, akiknek vannak ötleteik, akik dolgoznak a jövőjükért. Úgy vélte: a Székelyföld déli peremén fekvő Kökösben van élet, van jövő. Köszönetet mondott azért, hogy Magyarországnak olyan nemzeti kormánya van,

amely nemcsak sajtónyilatkozatokat, hátbaveregetéseket küldözget Budapestről, hanem konkrét ügyeket támogat. 

A kökösi óvodaépítés történetét Silviu Taras alpolgármester idézte fel, aki megbízottként látja el a polgármesteri teendőket azóta, hogy a prefektus tavaly novemberben összeférhetetlen tevékenységek miatt felfüggesztette tisztségéből Sánta Gyula polgármestert. Amint Silviu Taras elmondta: 2011-ben kaptak ígéretet a bukaresti minisztériumból az óvodaépítés finanszírozására, és bizony sokat kellett pironkodniuk a falu előtt az egyre késő beruházás miatt.

Az épület végül 2017-re készült el, de a község költségvetésének két évi beruházási keretét emésztette volna fel, hogy az épületet rákössék a hálózatokra, rendezzék a környezetét, hogy létrehozzák mellette a sportpályát, a játszóteret. Ezeket a költségeket vállalta át a magyar kormány, és így már 2018 őszén beköltözhettek a gyerekek az új épületbe. 

A magyar kormány az intézményt a Bethlen Gábor Alapon keresztül 15,6 millió forinttal támogatta. A Kökösi óvodában 23 gyermek tanul az anyanyelvén. 

Potápi Árpád János csütörtök este a háromszéki turizmus legkiválóbb szereplőinek a díjazására szervezett Visit Covasna gálán vesz részt Sepsiszentgyörgyön. 

(MTI)


 

h i r d e t é s