h i r d e t é s

Szeles a karácsony

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Szeles a karácsony

2018. december 25. - 06:18

 

Karácsony napjára a front áthalad felettünk: a front mögött átmenetileg hidegebb levegő áramlik fölénk, de továbbra is több fokkal az évszakos átlag felett alakul a hőmérséklet! - írja az Időjárás.hu

Délelőtt a Dunántúlon erősen felhős, másutt gyengén vagy közepesen felhős lesz az ég. Számottevő csapadék nem várható, északnyugaton hószállingózás, gyenge havas eső kialakulhat. 

Délután borult vagy erősen felhős lesz az ég, helyenként lehet szakadozottabb a felhőzet. Jelentős mennyiségű csapadék nem várható, gyenge eső, gyenge havas eső, hószállingózás előfordulhat. Nagy területen megerősödhet, helyenként viharossá fokozódhat az északnyugati szél.

A délutáni csúcsértékek 0,5 fok között alakulnak.

Orvosmeteorológia

Kedden nem érkezik időjárási front, azonban a változékony idő és a viharos szél intenzív panaszokat okozhat! - írja a meteoklinika.hu

Az érzékenyek körében gyakori lehet a vérnyomás-ingadozás, a szív- és keringési rendszer megbetegedéseivel küzdők állapota romolhat. A krónikus betegek és az idősek kerüljék a szellemileg és fizikailag megterhelő tevékenységeket, lehetőség szerint töltsék pihenéssel az ünnepeket.

A megerősödő, gyakran viharossá fokozód szél a gyengén időjárás-érzékenyeknél is intenzív panaszokat okozhat. A szeles időben intenzív fejfájásra kell készülni, de többen ingerlékenységet és nyugtalanságot tapasztalhatnak. A panaszok mérséklése érdekében kerülje a stresszes helyzeteket és töltse nyugodt körülmények között napot. 

Az időjárás az ország nagy részén nem kedvez a szabadtéri programoknak, szórványosan várható gyenge eső, havas eső, hószállingózás. A felhős, csapadékos tájakon jelentősen csökken a hő- és komfortérzet, melyen a megerősödő és viharossá fokozódó szél tovább ront. 

A szél hatására a levegőminőség javul és várhatóan a következő napokon sem növekszik a légszennyezettség.

A közlekedésben is nehéz napra számíthat: a csapadék hatására többfelé találkozhat nedves útszakaszokkal, növekszik a balesetveszély. Nagy területen viharos lökések kísérhetik a szelet, ez csökkenti a menetstabilitást, valamint türelmetlenséget, ingerlékenységet is okozhat. Az utakon fokozott figyelem javasolt!

 

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s