h i r d e t é s

Szeles, csapadékos és változékony időre számíthatunk

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Szeles, csapadékos és változékony időre számíthatunk

2019. július 14. - 06:36

 

A hétvégén változékony, esővel, záporokkal, zivatarokkal tarkított időben lesz részünk. A jövő hét elején csökken a csapadékhajlam, de a hőmérséklet továbbra is az átlagos alatt marad. Legkorábban a jövő hét végén köszönthet be újra a kánikula. - írja az Időjárás.hu

Délelőtt az átmeneti felszakadozást követően újra megnövekszik a gomolyfelhőzet, amelyből szórványosan alakulhat ki zápor, zivatar. 

Délután az átmeneti napos időszakok mellett a magasra törő gomolyfelhőkből elsősorban a Duna vonalában és attól keletre lehetnek nagyobb számban zivatarok, az ország más részein záporok kialakulására számíthatunk. Megerősödik az északnyugati szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 20, 26 fok között alakul.

Hétfőn délelőtt a napos és felhősebb területek egyaránt jelen lesznek, elszórt jelleggel fordulhat elő zápor, néhol zivatar.  Délután a több órás napsütés mellett gomolyfelhők képződnek, elszórtan alakulhat ki zápor, zivatar. Az északnyugati szél élénk lesz. 21, 26 fokra számíthatunk.

Orvosmeteorológia

Vasárnap fronthatás nem érvényesül, de a többfelé megerősödő légmozgás hatására fokozott szélterhelésre kell számítani. - írja a meteoklinika.hu

A szeles időben már a reggeli óráktól kezdődően többeknél jelentkezhet erős fejfájás, amely napközben sem szűnik meg. Az erős szél hatására ingerlékenységet és nyugtalanságot tapasztalhat, könnyen elveszítheti türelmét, próbálja meg elkerülni a stresszes, feszült helyzeteket. Az elmúlt napokban nagy igénybevétel érte szervezetünket és most sem javul számottevően az élettani helyzet. A változékony időben a szív- és keringési rendszer megbetegedéseivel küzdők körében keringési panaszokjelentkezhetnek, gyakori lehet a rosszullét, ajánlott minél többet pihenni és lehetőség szerint kerülni a fizikailag és szellemileg megterhelő tevékenységeket. A változékonyság okozta panaszok a Duna vonalában és attól keletre erősödhetnek fel leginkább.

A szabadtéri tevékenységeket országszerte záporok, zivatarok zavarhatják. A hő-és komfortérzet erősen ingadozó. A gyengén felhős, napos időszakokban az UV-sugárzás átmenetileg elérheti az erős fokozatot, de magas faktorszámú fényvédő krém csak a legérzékenyebb bőrűeknek szükséges.

A pollenterhelés ingadozik, a pázsitfűfélék és a csalánfélék légköri pollenszintje jellemzően közepes marad, a kültéri allergén gombák spóraszáma magas, helyenként nagyon magas lesz.

A közlekedésben a zivatarok és az erős szél okozza a fő veszélyt. Az erős széllökések csökkentik a gépjármű menetstabilitását, vezessen a megszokottnál lassabban! A szeles időben türelmetlen és ingerlékeny sofőrökkel találkozhat, fokozott figyelem javasolt!

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s