h i r d e t é s

Szeles és zivataros hétvége

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Szeles és zivataros hétvége

2019. május 25. - 06:39

 

A hétvégén melegszik az idő, kora nyárias hőmérsékletekre készülhetünk! Vasárnaptól viszont a fülledtség is fokozódik, záporok, zivatarok is kialakulhatnak. - írja az Időjárás.hu

Délelőtt sok napsütésre számíthatunk, csak kevés felhő lesz az égen. Csapadék nem várható. 

Délután a napsütés mellett egyre több gomolyfelhő képződik, ezekből helyi záporok is kialakulhatnak. Mérsékelt marad a változó irányú szél, a legmagasabb hőmérséklet 19, 25 fok között alakul.

Vasárnap délelőtt a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett gyakran befelhősödik az ég, de számottevő csapadék általában nem valószínű.  Délután a változó mennyiségű gomolyfelhőzet mellett hosszabb-rövidebb napos időszakok várhatóak, emellett helyi záporok kialakulására is készülni kell. Mérsékelt lesz a délnyugati szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 21, 26 fok között alakul.

Orvosmeteorológia

Szombaton nem érvényesül markáns fronthatás, csak enyhe tünetek jelentkezhetnek a fokozottan érzékenyeknél. De a fejfájósok nem pihenhetnek! Emellett az allergiások is egyre erősebb tüneteket tapasztalhatnak. - írja a meteoklinika.hu

Ezen a napon pihentetőbb,  markáns hatásoktól mentes időre számíthat, az előző napokhoz képest pedig jelentősen javul a munkavégző- és a fizikai teljesítőképessége is. Most bátran belefoghat nagyobb erőfeszítést igénylő feladatokba is, és egyébként is jellemző lesz a jobb kedélyállapot, hangulat. Megszűnhet az esetleges vérnyomás-ingadozása is. Azonban ha az átlagnál érzékenyebben reagál a melegedésre, akkor előjöhet a migrénje, és kissé fáradékonyabb is lehet a megszokottnál.

A napsütés jótékony hatással van az immunrendszerére is, érdemes minél több időt a szabadban töltenie. Arra azonban ügyeljen, hogy a déli órákban igen veszélyes az UV-sugárzás, többfelé elérheti akár a 6-os, erős fokozatot is. Magas faktorszámú naptejjel védje saját és gyermekei bőrét is; jó tanács, hogy árnyékban is lehet barnulni, ezzel elkerülhető a napégés veszélye.

Az allergiahelyzetben fokozatos, gyors romlás várható. Ebben az időszakban a pázsitfűfélék okozhatják a legtöbb és legintenzívebb panaszt: erre érzékenyként orrfolyást, szemviszketést, könnyezést tapasztalhat – mindenképpen kerülje most a tejtermékek fogyasztását. Hasznos, ha gyakrabban porszívózik, és a lakást is csak a reggeli, vagy a koraesti órákban érdemes átszellőztetni.

A közlekedést néhol záporok, esetleg zivatarok nehezíthetik, a nedvessé váló útburkolaton megnövekszik a féktávolság. Vezessen lassabban, körültekintőbben, és tartson nagyobb követési távolságot!

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s