h i r d e t é s

Szeles napra számíthatunk

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Szeles napra számíthatunk

2018. július 13. - 06:26

 

A következő napokban igazi nyári idő várható, azonban egyre többfelé megélénkül és megerősödik az északnyugati szél - írja az Időjárás.hu

Délelőtt a déli területeken átmenetileg megnövekedhet a felhőzet, de jellemzően derült, napos időre van kilátás.

Délután az ország nagy részén gyengén felhős lesz az ég. Délnyugat felől megnövekszik a felhőzet, a Dunántúlon a nap második felétől már az erősen felhős időszakok lesznek túlsúlyban. A nyugati és az északi határ mentén néhol alakulhat ki zápor, de számottevő csapadék nem várható. Az északnyugati szél sokfelé megélénkül.

A délutáni csúcsértékek 26,30 fok között alakulnak. 

Szombaton a napos délelőttöt követően egyre több gomolyfelhő jelenik meg az égen, csapadék azonban ezekből nem várható. Az északnyugati szél mérsékelt lesz. Kora délután 26, 31 fok várható.

Vasárnap többször megnövekszik a gomolyfelhőzet, de napos időszakok is lesznek. Elszórtan alakul ki zápor, zivatar. Megélénkül az északi szél. 25, 30 fokra számíthatunk.

Orvosmeteorológia

Pénteken frontmentes idő várható. - írja a meteoklinika.hu

Az előző napokban áthaladó hidegfront mögött az északnyugatira forduló szél megélénkül, időnként megerősödik, amely miatt fejfájást tapasztalhat, nyugtalanabbá és ingerlékenyebbé válhat. A fejfájás ellen megoldást jelenthet a zöld tea, melyeket lehetőség szerint ízesítsen cukor helyett mézzel. A szeles időben vérnyomás-ingadozás is felléphet, fogyasszon galagonya teát keringési panaszainak enyhítésére. Az idősek és krónikus betegek pihenjenek többet, kerüljék a zsíros, nehéz ételeket, fogyasszanak gyümölcsöket, halételeket.

A fokozódó melegben a fokozottan érzékenyek melegfronti hatás jellegű tüneteket tapasztalhatnak. A migrénes fejfájás és gyulladásos ízületi bántalmak megnehezíthetik a napját, még a reggeli órákban fogyasszon el egy bögre jázminos zöld teát és a napi magnézium bevitelére is figyeljen. A meleg hatására fáradékonyságot és koncentrálási problémákat tapasztalhat, élénkítőként válasszon jázminos zöld teát, a kávét kerülje!

Az időjárás szabadtéri programoknak kedvező, bár a gyakori erős szél ronthat hőérzetén. Délután az UV-sugárzás mértéke több helyen elérheti a nagyon erős fokozatot, 11 és 15 óra között lehetőség szerint ne tartózkodjon a napon. Figyeljen a fokozott folyadékbevitelre, kerülje a cukros italokat, helyezze előtérbe a zöldteát, a facsart gyümölcslevet és a tiszta vizet.  Amennyiben a legmelegebb időszakban szabadtéri teendői vannak lehetőség szerint használjon legalább 30-as faktorszámú naptejet, szalmakalapot és bevizsgált UV-szűrős napszemüveget. A nyárias időben többen a vízparton töltik délutánjukat: felhevült testtel ne ugorjon a vízbe és figyeljen bőrének folyamatos újra krémezésére a leégés elkerülése érdekében.

A pollenhelyzet a meleg időben nem javul, továbbra is nő a pollenterhelés. Az allergiások nehéz időszak előtt állnak. Amennyiben allergiás panaszokkal küzd, kerülje el a réteket és az erdős területeket, a szellőztetést kora reggel vagy az esti órákban végezze.

A közlekedésben a legfőbb problémát az erős szél jelenti. Az erős szél ronthat menetstabilitásán, a balesetek elkerülése érdekében vezessen a megszokottnál lassabban és óvatosabban!

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s