fbpx Szenved az egészségügy a kamara szerint | CIVILHETES

h i r d e t é s

Szenved az egészségügy a kamara szerint

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Szenved az egészségügy a kamara szerint

2022. január 13. - 15:55

 

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke szerint sokkal betegebbek a magyar emberek a nemzetközi szinthez mérve, ezért ilyen magas a halálozási mutató Magyarországon.

Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke - Forrás: atv.hu

A KSH legfrissebb jelentése szerint 17 ezer dolgozó hagyta el az egészségügyet az elmúlt egy év alatt Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke az ATV Start című műsorában arról beszélt, amikor azt mondjuk, hogy egészségügyi dolgozó, az egy nagy közösségre utal, amelynek részesei az orvosok, egészségügyi szakdolgozók mellett a gazdasági-, műszaki személyzet is. Érezhető a hiány, bár a 17 ezer fős szakdolgozói hiányt nem tudja megerősíteni, azt ki lehet jelenteni, hogy az elmúlt hónapok egy fogyási tendenciát mutatnak.Felmondási tilalom mellett többen mennek nyugdíjba, azt már korábban is észlelte a kamara, hogy a 2020-25-ös évek közötti időszakban hatalmas tömegek fognak nyugállományba vonulni, körülbelül 15-20 százalék, ennek a folyamatnak pedig még csak a felénél vannak. Van egy belső átcsoportosulás is, főleg magánszolgáltatókhoz vagy más ágazatokba vándorol a munkaerő – magyarázta Balogh.

Mint mondta, mindig van, amikor egy bizonyos óraszám után nem tudnak már tovább ott dolgozni, és halasztják, lehet, hogy csak fél nappal, lehet, hogy csak másnapra, de halasztódnak a műtétek, várakozások vannak bizonyos ellátási formákban, bizonyos vizsgálatokhoz nehezebben jutnak hozzá az állampolgárok – mesélte az elnök. Novemberben rendelettel kérte a minisztérium, hogy 20 intenzívágyra egy szakorvos, egy általános orvos és öt nővér jusson. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke szerint ezek olyan rendelkezések, amikor nem szakképesítésekben nevesítik meg a dolgozók létszámát, tehát ez egy puha intézkedés. Ugyanakkor ellátás biztonságossága érdekében kiemelten fontos, hogy a szakképzett szakdolgozók legyenek ott azokon a pontokon, ahol lenniük kell.

Magyarország nagyon rosszul teljesít a halálozási mutatók terén, erre a szakértő azt mondta, hogy nagyon sok tényezőn múlik a halandóság. Nemzetközi ápolásszakmai szervezetek emelik fel a hangjukat, hogy a megfelelő létszámmal lehessen teljesíteni az ellátást, azokban az országokban pedig, ahol nincs meg ez a kellő kétszám, ott rosszabbak lesznek a halálozási mutatók.

Tragikus a helyzet

Balogh Zoltán elmondása szerint a magyar ápolói-orvoslétszám arány még rosszabbá vált a járványhelyzet miatt, a háttérszolgáltatásokat biztosító osztályok miatt azonban jobban aggódik a kamaraelnök, mivel szerinte vannak olyan ellátásformák, ahol tragikussá vált a helyzet. Ilyen például az otthoni szakápolás, az alapellátás, vagy a krónikus betegellátás.

Az intenzív ellátás körülményei között minden eszköz rendelkezésre áll, a betegek azok, akik sokkal betegebbek, összetett problémákkal jelentkeznek, magasabb a krónikus betegek száma is. Azért is növekszik a halálozási ráta Magyarországon, mivel nagyon sok krónikus betegcsoportnak az ellátása gondot okoz, hiányt szenvedett az elmúlt pár év során, a szakdolgozóknak pedig nagyon nagy szerepe lehetett volna, ha vannak – összegezte a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke. (atv.hu)


 

h i r d e t é s