h i r d e t é s

Szijjártó Péter újabb portyára indulhat

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Szijjártó Péter újabb portyára indulhat

2021. január 14. - 15:54

 

Minél előbb oltóanyagot szerezne a kormány az uniós mennyiségen felül.

Forrás: Szijjártó Péter Facebook oldala

Kormányhatározatot írt alá Orbán Viktor miniszterelnök arról, hogy a „magyar emberek egészségének megvédése érdekében” szükséges az európai uniós, centralizált oltóanyag-beszerzésen túl a „lehető legnagyobb mennyiségű biztonságos oltóanyag beszerzése”.

A döntés a január 14-i Magyar Közlönyben jelent meg azzal, hogy a rendkívüli keresleti és kínálati viszonyok között a „minél gyorsabb” beszerzés a cél. A feladattal a kabinet a külgazdasági és külügyminisztert bízta meg, míg a pénzügyminiszter dolga az ehhez szükséges pénzügyi forrás biztosítása az  Egészségbiztosítási és Járvány Elleni Védekezési Alapból.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter január 14-én – a Kormányinfón – arról beszélt, hogy az EU-s oltóanyag-szállítás lassú, 100 ezer alatt van az unión keresztül Magyarországra érkező heti mennyiség, amivel körülbelül 30 hétig tartana a veszélyeztetett 3 millió embernek a beoltása.

A kormány ennél gyorsabban akarja maga mögött hagyni a lezárások korszakát, ehhez viszont máshonnan is kell vakcinát beszerezni – hangsúlyozta. A kínai beszerzés lehetőségéről a miniszter elmondta: a Sinopharmmal gyakorlatilag meg is állapodtak, az első adag szállításának – amely akár egymillió is lehet – az időpontja csak a magyar gyógyszerészeti hatósági engedélyezés gyorsaságától függ.

A járvány 10-12 milliárd forint kárt okoz a magyar gazdaság számára – hangzott el a Kormányinfón Gulyás Gergely részéről. (MTI)


 

Kommentek

h i r d e t é s