h i r d e t é s

Szijjártó szerint Orbánt megtisztelte Trump

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Szijjártó szerint Orbánt megtisztelte Trump

2019. május 15. - 07:27

 

Nagy esemény tanúi lehettünk tegnap, helyi idő szerint 14 órakor, Washingtonban. Egyik politikai rajzfilmfigura hajlandó volt találkozni a másikkal. Jelesül a nagy disznó találkozott a feneketlen bendőjű kisgömböccel. A már republikánus körökben is gúny, vicc és némi rosszindulat tárgyát képező Donald Trump hosszú szériát megszakítva fogadta minden idők legkártékonyabb magyar miniszterelnökét.

Szijjártó Péter pedig mintegy kötelességtudóan igyekszik a találkozót úgy beállítani, mintha Orbán Viktor nem csak az a töpörödött Napóleon-komplexusos aggastyán lenne, amivé dicstelen és szégyenletes pályafutása során korcsosult, és aki több mint tíz évig hiába várt arra, hogy amerikai elnök vállalja a presztízsvesztést, hogy nyilvánosan találkozzon vele.

Trump rendkívül ritka gesztusokkal fejezte ki egyetértését és szimpátiáját a magyar miniszterelnökkel. Mintegy 40 percen keresztül tartott az a szűk körű találkozó az Ovális Irodában, amelyre általában csak tízegynéhány percet szoktak szánni, és az is ritka, hogy az amerikai elnök egészen a Fehér Ház kijáratáig kísérje vendégét, mint most Orbán Viktort

– fogalmazott a külügyminiszter. /24.hu/

Itt szeretnénk megjegyezni, hogy egy enyves kezeiről ismert politikust magunk is igyekeznénk szemmel tartani a otthonunkban, és igyekszünk mi hamarabb ajtóinkon kívül tudni őt.

Mint mondta, az elnök és a miniszterelnök felszabadult, őszinte hangulatú megbeszélést tudott tartani.

A miniszter, aki maga is részt vett a találkozó szűk körű, első részében, majd a magyar és az amerikai küldöttség plenáris tárgyalásán, arról is beszélt, hogy Trump kifejezetten sokat érdeklődött az európai folyamatokról.

Más témák mellett Ukrajna is hangsúlyosan napirenden volt: egyetértés mutatkozott abban, hogy az új elnök személye új reményt jelenthet arra, hogy Magyarország és Ukrajna, de az egész Európai Unió és Ukrajna kapcsolatrendszerét új alapokra lehessen helyezni. Szijjártó Péter elmondta: az amerikai elnök nagyrabecsülését váltották ki azok a gazdasági eredmények, amelyeket Magyarország az elmúlt években ért el.

Már csak az hiányzik, hogy Trump Magyarország eddig sem rózsás eredményeit kívánja másolni hazájában. Szerencsére azonban ott a demokrácia még mindig fontosabb érték, mint egy, az ország első emberét jelentő politikus. Ami pedig Szijjártót illeti, nehezen tudjuk elképzelni, hogy épületes tárgyalásokat tudott volna folytatni, már csak abból az apropóból is, mert az ő feladata nem a diplomáciai kapcsolatok építése, hanem azok módszeres lerombolása. Előbbihez ugyanis szakértelem kell, és a külügyérünknek olyan köztudomásúlag nincsen.


 

h i r d e t é s