h i r d e t é s

Szikrázóan napos időnk lesz

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Szikrázóan napos időnk lesz

2019. március 31. - 06:49

 

A jövő héten változás kezdődik - végre csapadék is lehet! - írja az Időjárás.hu

Délelőtt túlnyomóan derült lesz az ég.  Délután szikrázóan napos időre van kilátás, helyenként képződhetnek gomolyfelhők, de csapadék nem lesz. Mérsékelt lesz az északnyugati szél.

17, 22 fok között tetőzik a hőmérséklet.

Hétfőn délelőtt közepesen vagy gyengén felhős lesz az ég, a Dunántúl északi részein néhol alakulhat ki záporeső.  Délután a napos és felhős időszakok egyaránt jelen lesznek, helyenként alakulhatnak ki záporok. Megerősödik az északkeleti szél. 14, 20 fokra számíthatunk.

Orvosmeteorológia

Vasárnap kezdődik a nyári időszámítás, ez pedig nagyon sok ember szervezetét megterheli, még szerencse, hogy a front nem érkezik. - írja a meteoklinika.hu

Vasárnap nem ront időjárási-front az élettani helyzeten, azonban a nyári időszámításra való átállás sok embert megvisel. Az, hogy ki hogyan reagál az óraátállításra egyénfüggő, az érzékenyek körében intenzív fejfájás, napközben erős fáradtság, este pedig elalvási nehézségek jelentkezhetnek. Ennek oka a biológiai óra felborulása, amely akár súlyos következményeket vonhat maga után. Az új időszámításra való átállás szintén egyénenként eltérő, de általánosságban 4 és 10 nap közé tehető, egyes esetekben pedig akár a 2 hetet is elérheti. Ebben az időszakban fáradékonyabb, ingerültebb lehet, csökken a szervezet reakció ideje és csökken a munkavégző képesség. Az átállásban segíthet, ha a lefekvés előtti 3-4 órában kerüli a nehéz, zsíros ételek és az élénkítő hatású italok fogyasztását. 

A nyári időszámítás elkezdődött – a nappalok egyre hosszabbodnak, ez kitűnő lehetőséget termet a kerti munkák elvégzésére és hosszabb kirándulások szervezésére.  A meleg tavaszi idő még inkább támogatja a szabadtéri tevékenységeket, használja ki!

Az UV-sugárzás a déli órákban jellemzően mérsékelt, az érzékeny bőrűeket leszámítva a leégésveszélytől nem kell tartania, ezért a napos időszakokat használja ki a D-vitamin raktárai feltöltésére.

A nyír pollenjének légköri koncentrációja többfelé elérheti a magas szintet, a kőris, a juhar, a ciprus-, és tiszafafélék pollenszórása a közepes-magas tartományban alakul. Az allergiások lehetőség szerint zárt térben sportoljanak, a szellőztetést pedig időzítsék a kora reggeli vagy a késő esti órákra.

A közlekedés során jelenleg és az elkövetkezendő napokon egyaránt fokozott balesetveszélyre számítson! Az óraátállítás kedvezőtlen hatásainak következtében a közlekedési balesetek száma megnő, ezért legyen különösen óvatos és körültekintő. Amennyiben fokozott fáradékonyságot tapasztal, utazzon inkább tömegközlekedéssel!

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s