h i r d e t é s

Szimpátiatüntetés volt a Mercedes-gyárban

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Szimpátiatüntetés volt a Mercedes-gyárban

2016. március 30. - 15:08
0 komment

Fura egy megmozdulás volt a kecskeméti Mercedes-gyárban.

A hvg.hu tudomása szerint a Vasas Szakszervezet mára szimpátiatüntetésre hívta a tagjait, a béremelést kiharcolni akaró győri Audi-munkások mellett álltak volna ki. Ma azonban valami megbicsaklott: a gyár kapuin kívülre tervezett szimpátiatüntetésből semmit nem érzékelhettek az emberek, mert csendesen, bent, a falakon belül volt.

Nem tudni pontosan, min fordult meg az akció. Információnk szerint ráadásul még a Németországból jött szakszervezeti emberek is csodálkoztak, másra számítottak. Sikerült beszélnünk a Vasas Szakszervezet helyi embereivel, azt mondták, náluk rendezett a bérhelyzet és a munkakörülmények, csak halkan szerettek volna kiállni az Audi-gyárban dolgozó kollégáik mellett. Mindenesetre fontos adalék lehet a történtek megértéséhez, hogy holnap az üzemi tanácsba választanak tagokat, a Vasas Szakszervezet is vélhetően képviseltetné magát a tanácsban. 

Megkerestük a gyár vezetését is. A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. (MBMH Kft.) a Vasas Szakszervezet szolidaritási akciója kapcsán azt írta, hogy a cég „2016 első negyedévében már lefolytatta a bértárgyalásokat a szakszervezetekkel, ami azt jelenti, hogy a bértárgyalások a Mercedes-Benz kecskeméti gyárában már lezárultak. Ezeknek megfelelően az MBMH munkatársai 2016 áprilisától már megemelt bérüket kapják meg.

Az MBMH vezetőségét csak március 29-én tájékoztatták a Vasas Szakszervezet tervezett szolidaritási akciójáról az Audi Hungáriánál és az Autoliv-nél folyó bértárgyalások támogatása mellett.

Az MBMH Kft. vezetősége, a szakszervezetek és az Üzemi Tanács rendszeres párbeszédet folytatnak egymással, és jó az együttműködés; ezért engedélyezte az ügyvezetés a Vasas szakszervezet rövid határidővel meghirdetett szolidaritási akcióját március 30-án 13:00 és 15:00 óra között. Az akció az MBMH Kft. termelését nem befolyásolja.”


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s