h i r d e t é s

Szinte bárhol kialakulhat futó zápor

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Szinte bárhol kialakulhat futó zápor

2019. április 06. - 07:01

 

A hétvégén az átvonult front mögött is marad a változékony idő, a fülledtebbé váló napokon többfelé lehet záporra, illetve egy-egy zivatarra számítani. - írja az Időjárás.hu

Délelőtt nyugat, délnyugat felől szakadozik a felhőzet, elszórt jelleggel alakulnak ki záporok. 

Délután a napos időszakok mellett változó mennyiségű gomolyfelhőre számíthatunk, szinte bárhol kialakulhatnak futó záporok. Többször megélénkül a déli, délkeleti szél, a csúcshőmérséklet 11, 17 fok között alakul.

Vasárnap délelőtt általában közepesen felhős lesz az ég, számottevő csapadékra nem kell készülni.  Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett többször erősen megnövekednek a gomolyfelhők, de zápornak kicsi az esélye. Mérsékelt lesz a délkeleti szél. 14, 19 fokra számíthatunk.

Orvosmeteorológia

Szombaton már nem érvényesül markáns fronthatás térségünkben, így amennyiben frontérzékeny, akkor némileg kedvezőbb élettani helyzetben pihenhet a szervezete. - írja a meteoklinika.hu

Megszűnnek az esetleges görcsei, illetve az emésztési panaszok is, kismértékű javulást tapasztalhat a közérzetében. A keringési panaszok azonban még mindig egész nap fennállhatnak, és ez a következő napokra is igaz lehet. A hőérzete és a komfortérzete várhatóan ingadozó lesz, az élénk szél is csökkenti pár fokkal az érzett hőmérsékletet. Ha érzékeny rá, még kisebb ingerlékenység is jelentkezhet önnél, illetve ha hajlamos rá, akkor légúti panaszokra is készüljön. Az előző megterhelő időszakban bizonyára kifáradt, ebben az esetben ezt a hétvégét lehetőség szerint inkább pihenéssel töltse.

Keleten a nap első felében ugyan még lehangoltságot okozhat a felhősebb idő, ha azonban a Dunántúlon él, a déli órákban már a közepes UV-sugárzásra is gondolnia kell. Amennyiben érzékeny, nagyon fehér bőrű, akkor 11 és 16 óra között csak fényvédő szerek használata mellett tartózkodjon huzamosabb ideig a tűző napon, mert akár 10 perc alatt is megpirulhat a bőre. A gyerekek védelmére fokozottan ügyeljen, javasolt 30-as faktorszámú naptejek használata, illetve a szeme épségének megőrzése céljából viseljen napszemüveget is.

A pollenek közül jelenleg a nyárfa és a nyírfa okozza a legintenzívebb tüneteke. Kerülje az erdős, parkos vidékeket, a kirándulásokat követően pedig ajánlott hajat mosnia.

A közlekedést erős napsütés nehezítheti, ami különösen napkelte és napnyugta idején lehet zavaró - legyen önnél napszemüveg akár autóval, akár biciklivel közlekedik. Az erős szél mellett kissé tompábbak lehetnek a reflexei, vezessen lassabban a megszokottnál, és tartson megfelelő követési távolságot, illetve helyenként záporoktól nedves útszakaszokkal is találkozhat!

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s