h i r d e t é s


Szívességből kerültek bajba a rendőrök egy 500 milliós csalásnál!

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Szívességből kerültek bajba a rendőrök egy 500 milliós csalásnál!

2017. január 03. - 06:15
0 komment

 

Az állami költségvetést megkárosító csalók, szívességből bajba került rendőrök - 2016-ban a legtöbbet a hasonló ügyekből tárgyalták a Kaposvári Törvényszéken - írja a Sonline.

A kép illusztráció! - Forrás: 24.hu

Befejeződött egy 180 millió forintos költségvetési csalás ügye, a vádlottak ekkora támogatást kértek egy fafeldolgozó üzem létrehozására. A gépek beszerzését számlázták le a hamis okiratokkal, hogy megkaphassák a támogatást, a pénz pedig egyikük magánbankszámláján landolt. Minden vádlottat bűnösnek mondtak ki, ezt jogerősen megerősítette a Pécsi Ítélőtábla, a csalás hetedik résztvevője azonban még menekülésben volt, őt nemrég fogták el a nyomozó hatóságok. Egy külföldi személy nevére kiállított hamis igazolvánnyal bujkált eddig.

Egy több éven át húzódó 500 millió forintos csalási ügyben is első fokú, nem jogerős ítéletet hozott a Kaposvári Törvényszék. A vádlottak egymás között papíron vásároltak fel nagy mennyiségű gabonát. A vád szerint több cégen is keresztül haladt az áru valótlan dokumentumokkal alátámasztva, valójában azonban tíz centit nem mozdult arrébb. Kifejezetten azért hoztak létre nem működő vállalkozásokat, hogy számlákat írjanak és az áfát visszaigényeljék a gabona után. Hasonló ügyekben a nyomozás és a tárgyalás is hosszadalmas, hiszen előfordult, hogy nem kevesebb, mint három köbméter mennyiségű iraton kellett átrágniuk magukat a bírósági szakértőknek.

Jelentéktelen adatok a rendőrségi nyilvántartásból

Egyre több ügyet tárgyal a Kaposvári Törvényszék Katonai Tanácsa, amikor rendőröket hivatali visszaéléssel vádolnak, mert ismerőseik kérésére megnéznek és kiadnak néhány jelentéktelen adatot a rendőrségi nyilvántartásból. A klasszikus történet szerint a rendőrt megkéri a barátja, hogy nézze meg egy autó rendszámát, mert a feleségét egy idegen férfi hozta haza. Nem vesztegetésről, csupán apró szívességnek tűnő dologról van szó, azonban hivatali visszaélésnek számít, ami kiemelt súlyú bűncselekmény. A rendőr csak úgy kérhet le ilyen adatokat, ha célhoz kötötten nyomoz, csak azért nem teheti meg, mert éppen a gép előtt ül, utalt erre Vadócz Attila. Sokan lebuktak hasonló miatt, mert a számítógép naplóz, a védelmi szolgálat pedig gyakran deríti ki az ügyeket, amikor megbízhatósági ellenőrzéseket folytat a rendőrök körében. A hivatali visszaélés akár három éves szabadságvesztéssel is sújtható. Pedig egy rendszám ma már nem számít titkosnak, hangsúlyozta Vadócz Attila, bárki bemehet az okmányirodába, és néhány ezer forintért lekérheti.

Már nem szólhat be felettesének a tűzoltó

Meglepő módon sok tűzoltó is állt a Kaposvári Törvényszék Katonai Tanácsa előtt az idén olyan ügyekért, amelyek korábban még bűncselekménynek sem számítottak volna. A katasztrófavédők is katonák lettek ugyanis a jog szemében, és ez más magatartást kívánhat tőlük. Ha egy tűzoltó korábban felhívta a parancsnokát, és keresetlen szavakkal beszélt vele a munka hevében, az régen csak egy szóváltás volt, azonban egy katona a feljebbvalójának nem mondhat ilyet, mert felelősségre vonják. Ha egy tűzoltó nem ment el kocsit mosatni, hanem ehelyett a konditerembe látogatott el, az most már szolgálati kötelezettségszegésnek számít. A 2016-os év elején megszaporodtak a hasonló ügyek a bíróságon, de az év végére lecsökkent a számuk. Úgy tűnik, hogy egy fél év kellett, amíg megszokták az új rendet, tette hozzá a törvényszéki szóvivő.

 

sonline.huh i r d e t é s

betöltés..

;