h i r d e t é s

Szociális védelmet mindenkinek!

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Szociális védelmet mindenkinek!

2022. július 15. - 11:50

Az Európai Baloldal tiltakozik az Orbán-kormány megszorításai ellen.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

"A választási ígéretekkel totálisan szembemenő gazdasági döntések még a háborús helyzetben is indokolatlanul nagy terheket rónak a szegényekre, a kiszolgáltatott helyzetben lévő családokra.

Az Európai Unió hibás politikájának következményeként a járvány okozta válságból való átfogó tervek helyett kapkodás és háborús hisztéria tapasztalható. Ez a politika elmélyítette a korábban indult válságot, amelynek a háború csak következménye és nem okozója volt.

A jelenlegi súlyos helyzetben olyan megoldásokat kell keresni, amelyek a társadalom minden tagjának garantálják az alapvető szociális és politikai jogokat.

Az Európai Baloldal elfogadhatatlannak tartja a kormány tervét a lakossági energia árának drámai emelésére, ami családok százezreit sodorja a létminimum alá. A pazarló és zömében korrupt projektekre, a felső tízezernek kedvező adórendszer fenntartására elköltött ezer milliárdokat nem lehet most megspórolni az alacsonyabb jövedelműeken. Megértjük, hogy a jelenlegi helyzetben minden korábbinál komolyabb lépéseket kell tenni az energiatakarékosság érdekében, de ezt nem lehet a társadalom szegényebb felének megnyomorításával megtenni.

Az energiaárak ügyében a kormánynak fel kell függesztenie az eddig bejelentett tervek végrehajtását. Valódi társadalmi vitában kell megtalálni azokat a megoldásokat, amelyek a klímacélokat sem fenyegetik például azzal, hogy tömegeket kényszerítenek rossz hatásfokú, környezetszennyező fűtési módszerek használatára. Szociális segítséget kell adni azoknak a családoknak is, amelyek a gáz helyett tűzifával vagy villamos energiával fűtenek. Csak részletes és demokratikus társadalmi vita után lehet úgy bevezetni a változtatásokat, hogy mindenkinek garantálva legyen a szociális védelem." - írta közleményében az Európai Baloldal