h i r d e t é s

Szokatlan folyamatok a Balatonban

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Szokatlan folyamatok a Balatonban

2020. március 22. - 10:13

 

Az extrém enyhe tél kihatott az alga- és hínárállomány növekedésére.

A kép illusztráció! - Fotó: H. Szabó Sándor

Mivel az idei télen sem volt összefüggő jégtakaró a Balatonon, emiatt a szokottnál élénkebb a vízinövényzet növekedése a tóban - írta a Magyar Nemzet cikke alapján a hirbalaton.hu. Műholdas (Sentinel-2 MSI) felvételek alapján készült becslések szerint ugyan az algák mennyisége nem szokatlanul magas egyik balatoni medencében sem, ám a siófoki és a szemesi medencék északi partja mentén magasabb az algakoncentráció, amit valószínűleg az aljzathoz kötődő kovaalgák felkeveredése idézett elő. Tavasz elején nem szokatlan egy-egy kovaalga-virágzás a Balatonban.

Az enyhe tél miatt az idén a szokásosnál több vízinövény telelt át, illetve az áttelelő hínárfajok (főleg süllőhínár) a szokottnál másfélszer nagyobb biomasszával vannak jelen március elején.

Lehetséges, hogy az enyhe időjárás előrébb hozta a növények (algák, hínárok) tavaszi fejlődési fázisait, azonban már egy nagyon rövid hideg időszak visszafordíthatja a folyamatokat - írta a lap.

Tavaly nyáron a többször is tapasztaltak algavirágzást a tóban, amit Boros Gergely, az Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézetének tudományos főmunkatársa szerint az okozhatott, hogy a Balaton vizének hőmérséklete több mint száz napon át 20 Celsius-fok fölött volt.

Ez vélhetőleg jelentős mennyiségű, az iszapban leülepedett tápanyagot szabadíthatott fel, ami kedvezett az algák elszaporodásának.

A nyár végén, ősz elején a tó vizében mért algabiomassza elérte, sőt bizonyos becslések szerint jelentősen meg is haladta az 1980-as és ­1990-es években tapasztalt nyári csúcsértékeket.

A lap szerint ez arra enged következtetni, hogy hasonló jelenség a közeljövőben bármikor kialakulhat a Balatonban, ha a tavaly nyárihoz hasonló meteorológiai viszonyok bekövetkeznek. Márpedig ez a klímaváltozás miatt egyre valószínűbb.

Egyelőre nem lehet megmondani, hogy a mostani enyhe tél hozzájárulhat-e a tavalyihoz hasonló tömeges algavirágzás kialakulásához. Boros Gergely szerint azonban, ha az algaburjánzás visszatérő és rendszeres lesz a Balatonban, azért a probléma megoldására vannak módszerek és eszközök. A kedvezőtlen folyamatok megállíthatók, sőt vissza is fordíthatók. (infostart.hu)


 

h i r d e t é s