h i r d e t é s

Szőke Erika: Érezd magad otthon! - kiállításmegnyitó

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Szőke Erika: Érezd magad otthon! - kiállításmegnyitó

2018. április 11. - 18:34

 

Várnak minden érdeklődőt a Kaleidoszkóp Házban 2018. 04. 20-án, 18:00-kor Szőke Erika kiállítására! Az Érezd magad otthon! c. tárlatot Száz Pál író nyitja meg.

"Szőke Erika képein a fény és az árnyék úgy játszik egymásba, akár az illanó pillanatnyiság és a örökkévalóságba merevedő idő. Akárcsak a kakaó bőre a csészében, a krumplilaska forró lehelete, a hideg húsleves karikáiban játszó félhold. A hétköznapok szaladása emlékképekre vetül, a családi élet mozzanatai mögött gyerekkori emlékképek tűnnek fel. A munkák és napok fogatagában a szülők tevékenységét a gyermek optikája művészetté nemesíti. A főzés, a szobafestés, a kerti munkák olyan mágikus cselekedetté válnak, amelyek az idő metamorfózisát hozzák létre: éltető elemet és kötőanyagot alakítanak ki, kovászt, amely az egybekelés alapja, amely az állandó átalakulásban létező azonosságot anyagiasítja."
(Száz Pál)

SZŐKE ERIKA (1977)

képzőművész, fotográfus, a Nyitra melletti Nagyképen él és alkot. Főiskolai tanulmányait a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Képzőművészeti és Művészetpedagógiai karán végezte. Munkáiban a hagyományos, analóg és digitális technikák mellett különféle experimentatív és saját fejlesztésű, a klasszikus fénykép és sokszorosított grafika határterületein mozgó eljárásokat alkalmaz. Nem ritkán afféle kiterjesztett fotókat, a fénykép és a térbeli objektum közt egyensúlyozó tárgyakat hoz létre. Műveinek központi témája a család, a családon belüli emlékképek, viszonyrendszerek és kapcsolati hálók univerzuma, a társadalmi nem és a nemi identitás artikulálódásának kérdései, valamint az emlékezet és a felejtés kölcsönhatásainak ábrázolhatósága (akár egyéni, akár kollektív szinten). Alkotásaival számos hazai és külföldi kiállításon szerepelt, 2014-ben elnyerte a Székelyföldi Grafikai Biennálé nagydíját.

Kaleidoszkóp Ház cím: 2500 Esztergom Pázmány Péter u. 7.


 

h i r d e t é s