h i r d e t é s

Szombaton többfelé havazás várható

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Szombaton többfelé havazás várható

2019. január 05. - 06:13

 

A csapadékos szombatot szeles idő követi, és ismét egyre hidegebbre van kilátás! - írja az Időjárás.hu

A kép illusztráció!

A jövő héten reggelente akár -10 fok alá is hűlhet a levegő!

Délelőtt erősen felhős, borult lesz az ég. Kezdetben sokfelé havazásra kell készülni, majd a csapadék nyugaton havas esőbe, helyenként esőbe vált át. Néhol átmenetileg ónos eső is lehet! 

Délután borult, csapadékos időben lesz részünk. Keleten és a hegyekben végig havazás várható, a Dunántúlon azonban egyre többfelé havas eső, eső valószínű. Késő délutántól csökken a csapadékhajlam. Előbb a nyugati, majd az északnyugatira forduló szél lesz élénk, erős.

A csúcshőmérséklet a Dunántúlon 2, 4, keleten -2, 0 fok körül alakul.

Az időjárás emberi szervezetre gyakorolt hatásairól itt olvashat 

Vasárnap délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, de lehetnek átmeneti felszakadozások. Számottevő csapadék nem valószínű.  Délután a változóan felhős időben több-kevesebb napsütésre is készülhetünk. Számottevő csapadék nem valószínű, de egy-egy futó hózápor kialakulhat. Erős lesz az északi szél. -2, 3 fokra melegszik a levegő.

 

Orvosmeteorológia

 

Szombaton országszerte kettősfronti hatásra számíthatunk, ami egész nap jelentkezik. A hideg- és a melegfrontra érzékenyek egyaránt tapasztalhatnak intenzív, kellemetlen tüneteket! - írja a meteoklinika.hu

Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, legintenzívebben a frontra és a szélre érzékenyeknél, de akár akkor is, ha frontátvonulásokkor általában nem tapasztal markáns hatásokat. A hirtelen változó légköri helyzet mindenkit megvisel, különösen a szívpanaszokkal élők és a keringési rendszer betegségeiben szenvedők számára nehéz ez az időszak. Amennyiben hajlamos rá, akkor önnél is gyakori lehet a vérnyomás-ingadozás, emellett szédülés is felléphet. Immunrendszerét folyamatosan erősítse C- és D-vitaminnal, valamint magnéziummal, hiszen a fokozott igénybevétel hatására fogékonyabbá válhat a kórokozókkal szemben. Kerülje most a nehéz, zsíros ételeket, a puffasztó zöldségeket mint a karalábé vagy a karfiol. A gyomrot kímélő, vitamindús fogásokat válassza: fogyasszon több halat, almát, banánt.

Országszerte gyakran lesz erős a szél, ami az álmatlanságon kívül ingerültséget, a gyerekeknél figyelmetlenséget, nehezen kezelhetőséget is kiválthat – különösen most, a téli szünetet követően lehetnek feltűnőek ezek a tünetek.

A levegőminőség továbbra is jó, a változékonyságnak köszönhetően nem is várható benne romlás.

A közlekedés során az erős szél nagymértékben ronthat a menetstabilitáson, és ingerlékeny, figyelmetlen sofőrök is növelhetik a balesetveszélyt, vezessen óvatosan! Tartson nagyobb követési távolságot, sokfelé pedig csúszós, havas, nedves útszakaszokra is fel kell készülni.

 

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s