h i r d e t é s

Szőnyegbombázás indul a rabszolgatörvény miatt

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Szőnyegbombázás indul a rabszolgatörvény miatt

2019. január 08. - 17:21

A szakszervezetek kedden kezdeményezik az országos sztrájk megtartásához szüksége egyeztetést a kormánnyal és január 19-én megtartják a bejelentett országos tiltakozó demonstrációt. - írja a napi.hu.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke (b2) nyilatkozik a sajtónak 2019. január 8-án az Innovációs és Technológiai Minisztérium épülete előtt, ahol Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett levelet adott át. A dokumentumban a munka törvénykönyve módosításának a visszavonását, a sztrájktörvény módosítását, valamint tisztességes béreket és rugalmas nyugdíjrendszert követelnek a szakszervezetek. Mellette Földiák András, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke (b), Kiss Balázs, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés sajtókapcsolatokért felelős munkatársa és Koreczné Kazinczi Ilona, a Tudományos és Innovációs Dolgozók Szakszervezetének elnöke. MTI/Bruzák Noémi

Kordás László MASZSZ-elnök szerint egyre többen csatlakoznak a tiltakozásokhoz.

Országos demonstrációt hirdetett január 19-re a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) - ismételte el az ATV Heti Napló című műsorában Kordás László a szervezet elnöke. Székely Tamás a MASZSZ alelnöke a Népszavának megerősítette, hogy kedden átadják a Miniszterelnökségnek a követeléseik listáját. Ezt követően a sztrájktörvény értelmében a kormánynak öt napon belül tárgyalóbizottságot kell felállítania.

Ha a követeléseik nem teljesülnek, akkor országos figyelmeztető sztrájk kezdődik, utakat és hidakat zárnak le a tiltakozók.

Más szakszervezeti konföderációknak is vannak megyei szervezetei, így akcióegységbe tömörülve meg tudjuk szervezni, hogy a nagyvárosokban és a megyeszékhelyeken egy időben, egyszerre legyen félpályás útlezárás

- mondta Kordás.

Az elnök szerint mindenben benne van a bukás lehetősége, de nem számít arra, hogy kudarcba fulladna a megmozdulásuk. Tapasztalata szerint egyre többen csatlakoznak a tüntetésekhez és az útlezárásokhoz. Az országos sztrájk is napirenden van, a folyamatok viszont még csak most indultak el - fejtegette.

Figyelmeztető sztrájk

A sztrájktörvény szerint, ha a sztrájkkal érintett munkáltató nem határozható meg (és az országos sztrájk esetén ez a helyzet), akkor a sztrájkra készülőknek a kormányhoz kell fordulniuk. Az utóbbi kijelöli a tárgyalódelegációját, majd ezt követően elkezdődhetnek az egyeztetések. Amennyiben ezek mégsem indulnak el vagy nem vezetnek eredményre, jöhet egy figyelmeztető sztrájk. A sztrájkolóknak ez alatt is be kell tartaniuk az elégséges szolgáltatásokat.

Ezt ágazati törvények határozzák meg. A versenyszféra területén bárhol lehet sztrájkot tartani - mondta Kordás a műsorban. A közszolgáltatói és a közszféra területén van egy minimális szolgáltatás, amelyet el kell végezniük. A szakszervezeti vezető szerint nehéz egy nagy sztrájkfolyamatot elkezdeni, mert a munkavállalók bizonytalanok abban, hogy csatlakozzanak-e a munkabeszüntetéshez.

Bár január 19-én lesznek a gimnáziumokban a központi felvételik, igyekeznek úgy szervezni a tiltakozásokat, hogy a gyerekeknek ne okozzanak fennakadást.

Folyik a szervezés

Székely Tamás a MASZSZ alelnöke a Népszavának azt mondta: biztos abban, hogy a kabinet lesöpri a követeléseiket.

- Eddig sem történt semmi, akkor most miért történne? A kormány szerint mindenki Soros-bérenc, aki a munkavállalók érdekében szólal meg

- fogalmazott. Arra a felvetésre, hogy a kabinet esetleg időhúzásra játszik, felállítja a tárgyalódelegációt, de nem történik semmi, Székely azt mondta: így is lehet jogszerűen sztrájkot hirdetni.

Arra nem tudott választ adni, hogy jelenleg hányan támogatják a sztrájkot és hányan vehetnek részt benne. Korábban kiderült, hogy a magyarországi szervezett dolgozók több mint felét képviselő három konföderáció, továbbá tizenkét szakszervezet hozott létre országos sztrájkelőkészítő bizottságot. Az biztos, hogy decemberben támogatottsági felmérés kezdődött, amely hosszú és időigényes, mert minden munkavállalónak nyilatkoznia kell arról, hogy részt kíván-e venni a sztrájkban.

napi.hu