h i r d e t é s

Szövetséget hozott létre Románia négy nyugati nagyvárosa

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Szövetséget hozott létre Románia négy nyugati nagyvárosa

2018. december 09. - 07:10

 

A Nyugat Szövetsége (AVE) néven szövetségre lépett szombaton Románia négy nyugati nagyvárosa: Arad, Kolozsvár, Nagyvárad és Temesvár.

Forrás: Google Maps

Céljuk, hogy közösen segítsék elő a térség fejlődését, és hívjanak le európai uniós forrásokat - közölték a romániai hírügynökségek.

A szövetség alapító okiratát Temesváron Gheorghe Falca aradi, Emil Boc kolozsvári, Ilie Bolojan nagyváradi és Nicolae Robu temesvári polgármester írta alá. Valamennyien a Nemzeti Liberális Párt (PNL) színeiben nyerték el mandátumukat.

Az aláírók nyomatékosították: nem szeparatista vízióval léptek szövetségre és a bukaresti kormányt nem ellenfélnek, hanem partnerüknek tekintik. Közölték: azért változtatták a korábban meghirdetett Nyugati Négyszög megnevezést A Nyugat Szövetségére, mert nagyon sok önkormányzat jelezte csatlakozási szándékát és nyitva szerették volna hagyni ennek a lehetőségét.

A nyugati nagyvárosok közös tervei között szerepel többek között

  • az észak-erdélyi, a Via Carpathia és a Temesvár-Belgrád autópályák megépítésének a felgyorsítása,
  • a városokat összekötő nagysebességű vasútvonal megépítése,
  • a környezetkímélő mobilitás növelése a városok metropoliszövezetében vasút-, metró-, villamos-, trolibusz- és villanymotoros autóbuszvonalak kiépítésével.

Ilie Bolojan, Nagyvárad polgármestere az azonnali célok között egy interregionális fejlesztési egyesület létrehozását említette, amely a román kormány partnere kíván lenni és amely számára külön fejezetet nyitnak az állami költségvetésben. Hozzátette: az AVE azt tűzi ki céljául, hogy az elvándorlást fontolgatók az országon belül is megtalálják azt a jólétet, amire vágynak.

"A szerveződés nem valaki ellen irányul. Azt kellene lehetővé tennie, hogy többet tehessünk, mint eddig, hogy versenyképesebbek lehessünk" - idézte az Agerpres Nicolae Robu temesvári polgármestert.

Emil Boc, Kolozsvár polgármestere az aláírás után azt hangoztatta: az AVE a szubszidiaritás elve alapján jött létre és közelebb akarja vinni a döntést az állampolgárokhoz. Hozzátette: a régió fejlődése egyben Románia fejlődését és megerősödését is jelenti. (MTI) / infostart.hu


 

h i r d e t é s