h i r d e t é s


Sztrájk a betegágyak mellett

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Sztrájk a betegágyak mellett

2018. január 11. - 17:18

 

Azt szeretné elérni a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ), hogy a kormány mielőbb adjon újabb 40-50 százalékos béremelést az ágazati szakdolgozóknak. - írja a nepszava.hu.

Forrás: nepszava.hu

Ez a büdzsének 130 milliárdba kerülhet. Ha ezt nem kapják meg, sztrájkot szerveznek márciusra – figyelmeztetett a FESZ, a szakszervezet tegnapi budapesti fórumán.

– A kevés bér miatt egyre nehezebb szakembert találni a betegágyak mellé, ez azzal jár, hogy aki még megmaradt a szakmában, annak a főállásában több ember helyett kell dolgoznia – hangzott el a szakmai eszmecserén. Miként az is: az ápolónők továbbra is sokszor két-három állást vállalnak, hogy a megélhetésükhöz szükséges összeget előteremtsék. Az eddigi béremelések ugyanis nem javítottak érdemben a munka- és az életkörülményeiken.

– A megoldás egyértelműen a béremelés – mondta Soós Adrianna, a FESZ elnöke.

Hozzátette: a múlt év végén egyszer már levélben tájékoztatta minderről a miniszterelnököt. Akkor még sztrájkfenyegetés nélkül. Választ nem kaptak. Most újabb levelet írnak a mentős társszakszervezettel, ezután várnak legfeljebb egy hónapot arra, hogy lépjen a kormány.

Ha ez nem történik meg, akkor újra írnak, de ezt már sztrájk-követelésként adják majd postára. Soós Adrianna lapunknak úgy vélte: ha az ezt követő tárgyalásokon sem sikerül megállapodni, akkor márciusra megszervezik a sztrájkot.

Minderre gyorsan reagált Cser Ágnes, az MSZ EDDSZ elnöke, aki közölte: a béremelésekről szóló tárgyalás jogát kizárólag maguknak tartják fenn. Jelezte azt is, hogy az EDDSZ 2016-ban aláírt egy bérmegállapodást, és így a sztrájktörvény alapján – szerinte legalábbis – nincs lehetőség munkabeszüntetésre.

Soós Adrianna megjegyezte: örülnénk, ha a dolgozók sztrájk nélkül kapnának béremelést, s az erre irányuló tárgyalásokból senkit nem akarnak kizárni. Ugyanakkor hozzátette: egy szakszervezethez méltatlannak tartják azt, hogy – miután az MSZ EDDSZ korlátozta magát egy vitatható tartalmú megállapodással – megfosztaná a dolgozókat a sztrájktól.

Munkabeszüntetés négy felvonásban

Pénteken folytatólagos munkabeszüntetésbe kezdenek az önkormányzati köztisztviselők, hogy béremelést harcoljanak ki 18 ezer társuknak, akik tíz éve minden fizetésrendezésből kimaradtak. A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) 2016-ban kétszer, majd tavaly is próbálkozott a kormány sztrájkkal nyomatékosított meggyőzésével, de sikertelenül. Most januárban kétnapos, februárban három-, majd márciusban már négynapos munkabeszüntetést szerveznek, ha a kormány nem ad azonnali 25 százalékos béremelést ennek a körnek és nem ígéri meg a 3 év alatt teljesülő 50 százalékos emelést. G.E.

nepszava.hu


 

h i r d e t é s

betöltés..