h i r d e t é s

Sztrájkok jöhetnek az országos demonstráció után

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Sztrájkok jöhetnek az országos demonstráció után

2019. január 18. - 17:08

Kétszáz helyen demonstrálnak országszerte útlezárásokkal, gyűlésekkel és felvonulásokkal a kormány pökhendi magatartása ellen január 19-én, amiért semmibe veszi a szakszervezetek négypontos követelését.

Sztrájkok jöhetnek az országos demonstráció után - A kép illusztráció! - Forrás: 24.hu

Nem tárgyal a kormány

Országos sztrájkba kezdenek a közszolgák

Több szakszervezeti szövetség 200 ezer közalkalmazott érdekében tartana munkabeszüntetést, rendvédelmi dolgozók is csatlakoztak hozzájuk.

Országos sztrájkra készül hét szakszervezet, Összefogás néven megalapított szövetségük hamarosan ismerteti a munkabeszüntetés várható fázisait, és a közalkalmazottak 3x12 pontos követeléslistáját. Az országos munkabeszüntetést terveik szerint közel 200 ezer munkavállaló érdekében tartanák meg. A sztrájkbejelentéshez többek között a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKKSZ) és a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete (SZÁD) is csatlakozott. Közben megalakult az Országos Közszolgálati Sztrájkbizottság, amelynek létrehozója a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) 13 tagszervezete.

Sztrájkbizottság a pedagógusoknál

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete megalakította sztrájkbizottságát, hogy „a sztrájktörvény keretei között kényszeríthessék egyeztetésre a kormányt”, közölte a szervezet elnöke. Szűcs Tamás elmondta, hogy a túlóratörvény elleni tüntetéseken is ismertetett követelés mellett szeretnék elérni többek közt, hogy csökkentsék a tanárok terheltségét, és a kabinet állítsa viszsza a „pedagógusok közoktatási törvény szerinti kötelező óraszámát, a helyettesítést, túlórákat pedig fizessék ki”.

A szakszervezetek négy pontja

 1. Módosítsák a munka törvénykönyvét, hogy az a mostaninál sokkal jobban vegye figyelembe a munkavállalók érdekeit, a rabszolgatörvényt pedig vonja vissza a kormány.
 2. Tisztességes megélhetést biztosító béreket, a cafeteria visszaállítását, a közszféra béreinek rendezését.
 3. A sztrájkjog újraszabályozását, érdemi párbeszédet, előzetes egyeztetést a dolgozókat érintő törvények módosításánál.
 4. Rugalmasabb nyugdíjba vonulási rendszer kidolgozását, a korengedményes nyugdíjak korszerűbb formában történő visszahozását, a megváltozott munkaképességű dolgozók tisztességes támogatását.

LE A RABSZOLGATÖRVÉNNYEL, LE A PROPAGANDÁVAL!

 1. A RABSZOLGATÖRVÉNY AZONNALI VISSZAVONÁSÁT!
  A magyar dolgozók kizsigerelése, kiszolgáltatottá tétele teljes mértékben elfogadhatatlan! A szabálytalanul megszavazott rabszolgatörvényt vonják vissza!
 2. KEVESEBB RENDŐRI TÚLÓRÁT!
  Egy rendőrt se kötelezzenek többre, mint az európai uniós maximum! Tartsa be a kormány asaját törvényeit! Értük is tüntetünk!
 3. FÜGGETLEN BÍRÓSÁGOKAT!
  Állítsák helyre az igazságszolgáltatás függetlenségét! Nem kérünk a Fidesz által irányított bírókból!
 4. EURÓPAI ÜGYÉSZSÉGET!
  Ha egy kormány nem csatlakozik az Európai Ügyészséghez, az felér egy beismerő vallomással. Egy korrupciós ügy sem maradhat büntetlenül!
 5. FÜGGETLEN KÖZMÉDIÁT!
  Nem akarunk több pártállami propaganda-híradót látni! Követeljük a sajtószabadság helyreállítását és a felelősök, a hírhamisító Papp Dániel azonnali leváltását!

nyomtassteis.hu