h i r d e t é s

Sztrájkolni fognak a mozdonyvezetők

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Sztrájkolni fognak a mozdonyvezetők

2022. február 03. - 06:52

Követelésüket számszerűsítették is. A részleteket Barsi Balázs szakszervezeti elnök mondta el az InfoRádióban. A MÁV-Volán-csoport alaptalannak és jogszerűtlennek tartja a sztrájkbejelentést.

A kép illusztráció! - Forrás: MTI/Varga György

A Mozdonyvezetők Szakszervezete az eredménytelenül lezárult kollektív munkaügyi vita után úgy döntött, hogy 2022. március 10-én 0 órától határozatlan ideig sztrájkot hirdet a vasúti személy- és áruszállításra egyaránt - mondta az InfoRádiónak a szakszervezet elnöke, Barsi Balázs.

"Egyhangúlag, ellenszavazat nélkül döntöttünk erről. Mindaddig fenntartjuk, amíg a követelésünket nem teljesítik: a 2021-es 0 százalékos béremelést és a magas infláció miatti keresetveszteséget kompenzálják!" - nyomatékosította Barsi Balázs.

Hogy mekkora a veszteség és milyen kompenzációval számolnak a mozdonyvezetők, arról azt mondta, bruttó 500-600 ezer forint évente.

"Bármilyen megoldásra nyitottak vagyunk, ami ezt a kompenzációt részben vagy egészben teljesíti, de ilyen ajánlatot a tavaly októberben indult egyeztetési eljárás folyamán még nem kaptunk a MÁV-tól" - szögezte le.

A "bármilyen megoldás" alatt egyösszegű kifizetéssel is számolnak, ebben az esetben bruttó 546 ezer forintos követelésük van, de "beérnék" egy 363 ezer forintos SZÉP-kártyás feltöltéssel is, de ezekre a felvetésekre sem kaptak semmilyen választ. Mint mondta, azért is lett szükség a sztrájkra, hogy a követelésüket nyomatékosítani tudják.

Ha ezek teljesülnek, akkor a 2022-es év ezek után már "rendben lesz", a MÁV-Volán csoport valamennyi munkavállalója 10 százalékos alapbéremelésben részesült.

"A munkavállalók nagy többsége ennél jóval magasabb béremelést kapott, mert a minimálbér és a garantált bérminimum közel 20 százalékos emelése miatt bértorlódás keletkezett. Ezt úgy kezelte a MÁV-Volán csoport vezetése a szakszervezetekkel együtt - a Mozdonyvezetők Szakszervezete kivételével -, hogy pont ott húzta meg a bértorlódás kezelésének felső határát, ahol a mozdonyvezetők bére kezdődik. Tehát a mozdonyvezetők, a mérnökök és egyéb kvalifikált munkát végzők a vasútnál éppen kiestek ebből" - magyarázta Barsi Balázs.

Törvény szabályozza a "még elégséges szolgáltatás" tartalmát. Ez az elővárosi közlekedésben például azt jelenti, hogy naponta a vonatok 66 százalékának kell közlekednie nagy általánosságban, a regionális és távolsági közlekedésben pedig a vonatok 50 százalékának.

Az árufuvarozásra és az egyéb kiszolgáló vonatok közlekedésére nem vonatkozik a "még elégséges szolgáltatás", ott akár a vonatok mindegyike a helyén maradhat éjjel.

 

Reakció

A MÁV-Volán-csoport alaptalannak és jogszerűtlennek tartja a Mozdonyvezetők Szakszervezetének sztrájkbejelentését. Közleményük szerint a tavaly megkötött, 2022 januárjában módosított és jelenleg is hatályos hároméves bérmegállapodásban foglaltakat a munkaadó a 2021. évben maradéktalanul betartotta és a 2022. évben is betartja.

A MÁV-START Zrt. a mozdonyvezetők felelősségteljes munkáját javadalmazásuk során mindig kiemelten kezelte, munkabérük az elmúlt öt év során több mint 60 százalékkal növekedett, amit az idei év elejétől újabb 10 százalék béremelés követett. Mind a vállalatcsoporton belül, mind a teljes nemzetgazdaságban is kiemelkedő mértékű havi átlagkeresetük 2021. évben meghaladta a 700 ezer forintot. Ezt tovább növelte 415 ezer forint lojalitási és további 300 ezer forint SZÉP-kártya juttatás. Mindezeken túl a mozdonyvezetők közel 90 százaléka részesült további külön kifizetésekben a tavalyi évhez kapcsolódóan, 120-160 ezer forint közötti összegben – sorolták.

"A MÁV-Volán-csoport a Mozdonyvezetők Szakszervezetének sztrájkfenyegetését jogellenesnek is tartja, különös tekintettel arra, hogy a bérmegállapodás módosításakor a kollektív szerződést kötő szakszervezetek kijelentették, részükről a 2021. és 2022. évre vonatkozó bértárgyalásokat lezártnak tekintik.

A társaságnál működő, kollektív szerződést kötő szakszervezetek, illetve a további, mozdonyvezetőket képviselő szakszervezet egyaránt elzárkóznak a sztrájk támogatásától. Volt, aki írásban is kinyilatkoztatta, hogy a Mozdonyvezetők Szakszervezetének célja ezzel a sztrájkkal elsősorban a zavarkeltés."

Infostart