h i r d e t é s

Szudán amerikai közvetítéssel békét köt Izraellel

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Szudán amerikai közvetítéssel békét köt Izraellel

2020. október 25. - 07:22

Donald Trump a kampányfinisben lezárt még egy háborút, ami már csak papíron létezett.

Forrás: Euronews

Az amerikai elnök bejelentette, hogy Szudán - sorban az ötödik arab államként - elismerte Izraelt, cserébe az Egyesült Államok leveszi Szudánt a terrorizmust támogató országok listájáról. Szudán a légterét is megnyitotta az izraeli repülőgépek előtt.

"Szudán évtizedeken keresztül hadban állt Izraellel, és bojkottálták az izraeli árukat" - mondta Donald Trump. "Nem volt a két ország között semmilyen kapcsolat. A mostani békeszerződés Izrael számára a biztonság növekedését jelenti, és véget vet Szudán elszigeteltségének a nemzetközi világban. Új lehetőséget teremt a kereskedelemben, az oktatásban, a kutatásban és az együttműködésben mind a két nép számára."

"Ma újabb áttörést ünnepelhetünk a békéért folytatott küzdelemben" - mondta Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök. "Újabb arab ország csatlakozik a béke köréhez, ezúttal Izrael és Szudán között normalizálódnak a kapcsolatok. Ez egy új kor, a valódi béke kora. A béke köréhez egyre újabb arab országok csatlakoznak, csak az elmúlt hetekben három."

Izrael az Egyesült Arab Emírségekkel és Bahreinnel is normalizálta a kapcsolatait, kölcsönös vízum-mentes utazást biztosítva egymás állampolgárainak. A békéhez azok az Egyesült Államokkal szövetséges arab országok csatlakoznak, amelyeknek nincs közvetlen konfliktusuk Izraellel, viszont nem barátai Iránnak.

A palesztin vezetők régóta arra kérik az arab országokat, hogy ne ismerjék el Izraelt addig, amíg a palesztin helyzetet nem sikerül kielégítően rendezni. (Euronews)