h i r d e t é s

Szupervasút made in China: szellemvasút a pusztában

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Szupervasút made in China: szellemvasút a pusztában

2018. január 11. - 18:08

 

Hadházy Ákos, az LMP társelnöke 99. Korrupcióinfó sajtótájékoztatóján a kelebiai kínai vasút építését buktatta le újabb elképesztő adatokkal. Az általa bemutatott összehasonlító adatok ugyanis egyértelművé teszik: ami a kelebiai vasúttal történik, az nem egyszerű korrupció, hanem a hazaárulás esete. 

Forrás: pixabay.com

A sajtótájékoztatón részt vett Jeszenszky Géza, az első szabadon választott magyar kormány külügyminisztere, az Orbán-kormány korábbi nagykövete. 

Az LMP társelnöke a kínai vasúti beruházásról szólva hangsúlyozta, hogy az megfelel a klasszikus korrupciós definíciónak is: extrém drága és extrém felesleges beszerzés. 

Jeszenszky Géza, volt külügyminiszter számba vette a lehetséges közlekedési útvonalakat és eszközöket, és ezzel kapcsolatban megerősítette, hogy semmiféle gazdasági realitása nincs, hogy a Kína-Európa kereskedelmi forgalom a Belgrád-Budapest vasútvonalat használná: ilyen vasútvonalat a meglévő pálya modernizálásával, sokkal olcsóbban lehet megépíteni - emelte ki. 

A volt külügyminiszter aláhúzta, hogy a hasonló hosszúságú Budapest-Kolozsvár vasút átépítése ellenben gazdaságilag sokkal indokoltabb, nemzetpolitikai szempontból pedig elengedhetetlen. 

Az LMP társelnökének vizsgálódásai alapján egyértelmű, hogy a szomszédos államokban a magyar árak töredékéért építenek hasonló paraméterű pályákat. A kelebiai beruházás tervezett ára a kínai és a német, sokkal nehezebb terepen futó, és sokkal magasabb színvonalú szuper-vasutak költségeivel vetekszik. További nemzetközi példákat felhozva kiemelte a lengyel egypályás vasútvonal korszerűsítését, de megemlítette a Peking-Sanghaj vasúti fejlesztést is. 

Az LMP álláspontja szerint nyilvánvaló, hogy a korszak- és kormányváltást követően a kelebiai vasútvonal építésének beruházásból nem lesz semmi: a vasútépítések szabadrablásainak pedig jogi következményei lesznek.

os.mti.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s