h i r d e t é s

Tagadják, hogy a működőképesség határán lenne az Uzsoki Utcai Kórház

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Tagadják, hogy a működőképesség határán lenne az Uzsoki Utcai Kórház

2020. szeptember 26. - 06:00

 

Az Emmi magyaráz.

Az Uzsoki Utcai Kórház egyik bejárata a XIV. kerület Róna utca felől. - Fotó: Róka László / MTI

A minisztérium cáfolja a népszerű egészségügyi szakértő állítását, miszerint az intézmény kivéreztetése zajlana az átcsoportosítások által, és elmagyarázták, mi történik szerintük a fővárosi Covid-centrumokban. Esti hírösszefoglaló.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) reagált Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő állítására, miszerint a fővárosi Uzsoki Utcai Kórház megszenvedheti az átcsoportosítást, a szakdolgozók átvezénylésével az intézményet "kivéreztetik". A minisztérium elmagyarázta, mi történik szerintük a kivéreztetés helyett a budapesti Covid-centrumokban.

"Nem igaz, hogy bármelyik kórház, amelyekből szakembereket vezényeltek volna át a működőképessége határára jutott volna, vagy műtétek maradnának el. A betegek ellátása minden intézményben, így az Uzsoki Utcai Kórházban is biztosított" – közölte a tárca.

A minisztérium szintén tudatta, hogy az egészségügyi személyzet átirányítása rendszerszintű kijelölési rendben zajlik, hogy továbbra is el tudják látni alapfeladataikat. Közlésük szerint az átirányítás menete a járvány dinamikájához igazodik, tehát azokból a kórházakból csoportosítanak át orvosokat és ápolókat, amelyek jelenleg nem vesznek részt a fertőzés elleni védekezésben.

Orbán Viktor az Országgyűlés hétfői ülésén azt mondta, hogy a legrosszabb esetben 200 ezer ember egyidejű megfertőződésére lehet számítani Magyarországon a járvány második hullámában, ebben az esetben 16 ezer embernek lesz szüksége egyidejűleg kórházi ágyra, és 800 embernek lélegeztetőgépre.

Ahhoz, hogy mindig legyen elég szakember, a kormány kidolgozott egy "vezénylési tervet", amely kimondja, hogy ha a kijelölt kórházakban elfogy a kapacitás, akkor egy következőt léptetnek be az ellátási körbe, ahová más intézményből irányítanak át dolgozókat.

Álmos Péter, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke a hvg.hu-nak azt mondta, hogy már most pszichiátereket, szemészeket, de akár fogorvosokat is átvezényelnek a Covid-ellátó osztályokra. (hvg.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s