h i r d e t é s

Tájékoztatás a pártok és pártalapítványok ellenőrzéséről

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Tájékoztatás a pártok és pártalapítványok ellenőrzéséről

2019. július 11. - 12:37

 

Az Állami Számvevőszék a vonatkozó törvényi előírások szerint kétévenkénti rendszerességgel végzi a költségvetési támogatásban részesült pártok és pártalapítványok gazdálkodásának ellenőrzését. 

Forrás: kormany.hu

Az ÁSZ minden párt és pártalapítvány ellenőrzését azonos törvényi előírások és egységes eljárási szabályok és az elmúlt évtizedekben kialakult ütemezés szerint végzi.

Ezúton tájékoztatom, hogy a vonatkozó törvényi előírások szerint az ÁSZ 2019. II. félévében azoknak a pártoknak és pártalapítványoknak a 2017-2018. évekre vonatkozó ellenőrzése kezdheti meg, amelyeknél a 2016. év az utolsó ellenőrzött év. Ezek a pártok: a Demokratikus Koalíció, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Lehet Más a Politika, a Magyar Liberális Párt – a Liberálisok, a Magyar Szocialista Párt, a Párbeszéd Magyarországért Párt, valamint az Együtt – a Korszakváltók Pártja. Ezeknek a pártoknak az ellenőrzése kezdődhet meg 2019. II. félévében a vonatkozó törvényi előírások szerint, a pártoknak ugyanis 2019. május 31-ig kellett nyilvánosságra hozniuk a 2018. évi gazdálkodásukról szóló pénzügyi elszámolásukat.

Emlékeztetem, hogy a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség és a Kereszténydemokrata Néppárt 2016-2017. évekre kiterjedő ellenőrzését alig néhány hónapja 2019 januárjában – az EP-választást megelőzően – zárta le az ÁSZ. Ezeknek a pártoknak - illetve, azoknak a pártoknak, amelyek 2018-ban kaptak először állami támogatást (Magyar Kétfarkú Kutya Párt, Momentum Mozgalom) - a következő - 2018-2019. évekre kiterjedő ellenőrzése - a vonatkozó törvényi előírásoknak megfelelően 2020. második félévében kezdődhet meg.

https://www.aszhirportal.hu/hu/hirek/lezarult-a-fidesz-es-a-kdnp-2016-2017-re-vonatkozo-ellenorzese

Alapvető jogállami érdek, hogy a nagymértékben közpénzekből gazdálkodó pártok szabályszerűen, elszámoltathatóan és átláthatóan gazdálkodjanak az adófizetőktől és a támogatóiktól kapott pénzekkel.

Az Állami Számvevőszék számára nem léteznek ellenzéki vagy kormánypártok, kizárólag ellenőrzött szervezetek vannak, amelyek gazdálkodását a törvényi előírások szerint ellenőriznie kell.

Ellenőrzései során az ÁSZ mindenben a vonatkozó törvényi előírások szerint, a jogállam védelme, a törvényi előírások betartása érdekében jár el, és a vonatkozó törvények keretei között minden párt számára ugyanazt a jogszabályok szerinti eljárást biztosítja. Az ÁSZ minden pártot azonos törvényi előírások alapján és eljárási szabályok szerint ellenőriz. Pontosan ez az, ami garantálja a jogállami kereteket, illetve a demokratikus normáknak való megfelelést.


 

h i r d e t é s