h i r d e t é s

Tájékoztatás Fidesz-módra

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Tájékoztatás Fidesz-módra

2020. január 30. - 09:20

Lassan, mint a gorillák, belevész a ködbe a Mátrai Erőmű okozta környezetszennyezés.

A Mátrai erőmű - Forrás: Egri Ügyek

Borsi Miklós küldte el lapunknak annak a képviselő-testületi ülésnek a jegyzőkönyvét, amelyen Horváth László fideszes országgyűlési képviselő tájékoztatta a gyöngyösi polgármestert és képviselő-testületet a Mátrai Erőműben történtekről.

A Horváth László-féle beszámoló előtt a képviselő-testület "hivatalos tájékoztatás" címen mindössze egy 10 nappal korábbi sajtótájékoztató linkjét kapta meg a Járási Hivataltól, de az országgyűlési képviselő is meglehetősen szűkszavú tájékoztatást adott az erőmű közelében élők képviselőinek.

December 12-én kettős céllal látogatott a fideszes képviselő a testületi ülésre. Egyrészt, hogy bemutassa a Gyöngyösi Járási Hivatal új vezetőjét, Dr. Tanárki-Fülöp Istvánt.
Bár nem hangzott el kérdésként, de tájékoztatást adott a Mátrai Erőmű körül kialakult helyzetről.

"Bármekkora is volt a „hangzavar” az elmúlt hetekben, az nyugodt szívvel kijelenthető, hogy sem az Erőműben, sem a környékén lévő települések egyikében sem volt kitéve egészségkárosodásnak senki – ilyen nem is következett be –, és ma sincs semmilyen olyan tényező, amely akár az Erőműben dolgozók, akár a környező településeken élők egészségét veszélyeztetné."

Az erőmű bezárásáról

"Ennek kapcsán van még egy kérdés, melyben célszerű egységes álláspontot elfoglalni. Ez a kérdés az, hogy be kell-e zárni az Erőművet, vagy sem. Az elmúlt hónapokban egyes politikai szereplők és pártok határozottan követelték országos és helyi szinten is az Erőmű bezárását. Szeretné nyilvánvalóvá tenni, hogy az Erőműnek át kell alakulnia, de annak azonnali bezárását követelni, nagyon komoly felelőtlenség. Gyöngyös városának is fontos az, hogy az Erőmű biztonságosan működjön, hogy az Erőműben és annak környékén lévő munkahelyek szintén biztonságban legyenek, és az átalakítás biztonságosan megtörténjen." 

"A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Hivatal november 12-én, 15-én, 20-án közleményben tájékoztatta a közvéleményt, helyszíni méréseket végzett Detken és Visontán, november 22- én pedig a Katasztrófavédelem, a Környezetvédelem, a Rendőrség, az Erőmű közös sajtótájékoztatót tartott Markazon."

 

- ezzel Horváth László úgy gondolja, a tájékoztatás megtörtént.

Heisz György polgármester hozzátette, mielőtt megköszönte Horváth László tájékoztatását:

"A Képviselő-testület elmúlt ülésén zárt ülésen szeretett volna tájékoztatót kérni az Erőműben történtekről, de a kérésre a válasz az volt, hogy elküldték az említett sajtótájékoztató anyagát. Elvárták volna, hogy a járási székhely testülete kapjon tájékoztatást az ügyben. A tájékoztatás elmaradása felveti, milyen probléma lehet, ha a felkérésnek nem tettek eleget. Ez meglehetősen rossz gyakorlat, és tagadhatatlan az is, hogy nagyon súlyos környezetkárosítás történt."